Microsoft breidt Azure fors uit

Op Build heeft Microsoft enkele aankondigingen gedaan rond Azure. Het wordt makkelijker werken met virtuele machines en de mogelijkheden met Visual studio worden uitgebreider.

Op Build heeft Microsoft enkele aankondigingen gedaan rond Azure. Het wordt makkelijker werken met virtuele machines en de mogelijkheden met Visual studio worden uitgebreider. Waar Microsoft aan de consumentenzijde de merknaam Windows doortrekt naar online en mobiel, spreken we bij de clouddiensten niet langer van Windows Azure maar enkel van Azure. Een signaal dat duidelijk moet maken dat de clouddienst van het bedrijf ook buiten de winkel van Microsoft kan dienen.

Op zijn ontwikkelaarsconferentie stelt Scott Guthrie, executive vicepresident Cloud & Enterprise (foto) een aantal uitbreidingen door. Zo is er integratie met Puppet en Chef. Beide, tools voor IT-automatisering rond virtuele machines. Mark Russinovich, Technical Fellow voor Azure demonstreert onder meer hoe je in geen tijd een virtuele machine opzet in een bestaande of nieuwe cloud.

Een andere nieuwigheid is dat je een dienst op Azure kan debuggen rechtstreeks vanuit Visual Studio. Een functie die je in het programma eerst zelf moet activeren wel. “Je kan nu debuggen op dezelfde manier als op de desktop waardoor je Visual Studio niet langer op de server moet installeren.” Integrated billing moet dan weer het kostenplaatje beter beheren voor de resources die je in de cloud gebruikt.

Voor wie zijn online diensten in meerdere regio’s wil aanbieden is er intelligent customer routing met Traffic Manager. Dit komt er op neer dat een service of een website, wordt aangeboden vanuit het datacenter dat het dichts bij de eindgebruiker zit. Dat moet latencyproblemen beperken en dus voor een vlottere gebruikservaring zorgen.

In dezelfde keynote toonde Microsoft ook Browser Link. Een functie die al in Visual Studio Preview 2013 zat, maar best interessant is voor wie de code van een site wil aanpassen. Hier komt het er op neer dat je vanuit eender welke browser de broncode kan openen en bewerken, waarbij de wijzigingen rechtstreeks worden doorgevoerd in Visual Studio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content