Microsoft brengt startknop terug naar Windows

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Op de Build-ontwikkelaarsconferentie in San Francisco stelde Microsoft de langverwachte – en nodige – Windows 8.1 update voor.

Het was ceo Steve Ballmer zelf die het event op weg zette en al meteen verklapte wat algemeen werd verwacht: de Windows 8.1 update brengt de startknop terug, laat toe om meteen alle toepassingen te zien, een boot-to-desktop en meer multitasking. “A refined blend” van 8.0 en wat de gebruikers gewend waren, noemde Ballmer het. Eigenlijk werd ook de nieuwe versie van Visual Studio 2013 aangekondigd, met de mogelijkheid beide producten te downloaden. Hij vestigde nogmaals de aandacht op de vooruitgang die met Windows 8 Phone werd geboekt, en de wijze waarop nu ook kleine tablets als volwaardige systemen kunnen worden aangewend. En, stelt hij, in tegenstelling tot de koopperiode eind vorig jaar hebben nu alle Windows 8 toestellen op de markt “touch, touch, touch, touch…” Als voorbeeld toonde hij nogmaals de Lenovo Thinkpad Helix, die zowel als tablet als een volwaardige notebook met (afneembaar) toetsenbord kan worden gebruikt gedurende een hele werkdag.

Wat toepassingen betreft, wees Ballmer er nog op dat naast de meer dan 100.000 toepassingen in de Windows store ook de miljoenen klassieke Windows-toepassingen goed thuis zijn op toestellen met Windows 8 . En dat Microsoft zijn toepassingen in een veel hoger tempo zal updaten, zoals Windows 8.1 al aantoont.

Voorts stelde hij dat de zoekmotor Bing makkelijker in toepassingen kan worden ingebouwd, zodat daarvan gebruik kon worden gemaakt om in toepassingen en toestellen wat terug te vinden. Zeg maar een ‘Bing inside’ door de integratie van Bing in Windows.

Ook werd getoond hoe multitasking in meerdere vensters op meerdere schermen werd verbeterd.

Ook mochten spelletjes niet ontbreken, waaronder een demo van een (Belgisch) spelletje (Graphine) en een demo van het ‘Project Spark’ (al getoond op E3) – een “open world digital canvas where to build, play and share, on the Xbox 1, the Xbox 360 and Windows 8.” Waarna de laatste uitsmijter volgde: “the future of Windows is very bright.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content