Microsoft denkt over Android-apps op Windows-smartphones

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Bij Microsoft is een intern debat aan de gang over het al dan niet toelaten van Android-apps op Windows-smartphones. Dat moet Windows Phone helpen om zijn gigantische achterstand in te lopen.

De Windows-software voor smartphones krijgt alom positieve kritiek. Recensenten vinden Windows Phone gebruiksvriendelijk en een voorbeeld van goed design. Feit is: Microsoft ligt qua smartphones hopeloos achter op Apple en (vooral) Android, dat volgens de laatste cijfers nu 82 procent van de wereldwijde smartphonemarkt in handen heeft.

Verboden vrucht

Om toch iets van die achterstand goed te maken, vinden sommigen bij Microsoft dat het mobiele Windowsplatform opengesteld moet worden voor Android-apps, schrijft de Amerikaanse technologiesite The Verge. Windows Phone heeft een gevoelige achterstand qua aantal apps (de hit van de maand, Flappy Bird, was bijvoorbeeld niet verkrijgbaar), dus dat zou Windows-smartphones aantrekkelijker moeten maken voor consumenten.

Daar tegenover staan degenen die denken dat Windows Phone zijn eigen doodvonnis zou tekenen door applicaties te lenen van Android. Dat soort verboden vruchten zou de weinige Windows Phone-gebruikers die er zijn wel eens het duwtje in de rug kunnen geven om helemaal de overstap naar Android te maken, luidt de redenering. Bovendien zouden ontwikkelaars helemaal gen reden meer hebben om specifieke apps voor Windows Phone te maken.

Blackberry achterna

Windows Phone zou niet het eerste in de verdrukking zittende mobiele platform zijn dat zichzelf openstelt voor applicaties van het alomtegenwoordige Android. Blackberry deed dat ook. Dat maakte weinig verschil: het bedrijf is nog steeds noodlijdend.

Aangenomen wordt dat Microsoft, als het dat voorbeeld volgt, een eigen app-store voor Android zou opzetten, zodat het de selectie zelf in de hand houdt en compatibiliteitsproblemen kan voorkomen. Ook daar zou Windows niet de eerste mee zijn. Onder ander Amazon.com heeft een eigen Android app-handeltje.

Nokia met Android

Ondertussen komt Nokia, de Finse gsm-fabrikant die onlangs door Microsoft werd overgenomen, deze maand met een eigen Android-smartphone. Nokia zette de laatste jaren tevergeefs zwaar in op Windows Phone.

Of de Android van Nokia een eenmalig experiment wordt, is niet bekend. Volgens gelekte beelden zou het een toestel zijn dat draait op een zwaar aangepaste, haast onherkenbare versie van Android.

Partner Content