Microsoft doet SDN gebaseerd op Linux

. © .

Als het aan Microsoft ligt dan kan je voortaan bijna eender welke netwerkapparatuur beheren met zijn nieuw besturingssyteem, gebaseerd op Debian.

Het gaat om SONiC, of Software for Open Networking in the Cloud, een OS voor netwerkswitches om die hardware te besturen en beheren. In het verleden was je hier vooral afhankelijk van de functies die de producent zelf ondersteunde, maar de opkomst van software defined networking (SDN) laat toe dat die mogelijkheden softwarematig worden uitgebreid.

SONiC is zo’n besturingssyteem, gebaseerd op Azure Cloud Switch (ACS) die hardware van verschillende netwerkvendors op dezelfde leest schroeit waarbij je zelf functies kan toevoegen. Dat de Microsoft-software bovendien gebaseerd is op Debian GNU/Linux maakt het des te opmerkelijker.

Het is Azure-CTO Mark Russinovich die het nieuws aankondigt op de OCP Summit van het Open Compute Project. Die gemeenschap deelt ontwerpen van datacenterproducten zodat je op termijn makkelijker standaardhardware kan aankopen die vervolgens draait op software die het beheer of de functionaliteiten uitbreiden.

The Register merkt daarbij op dat Microsoft niet de bedoeling heeft om SONiC te koop aan te bieden, of om er development support op te geven. Het gaat om softwarecomponenten waarmee bedrijven hun netwerk kunnen aansturen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content