Microsoft drijft inspanningen rond telecom op

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Met Lync Server 2010 – de nieuwe naam voor Office Communication Server – zet Microsoft een hernieuwde aanval in op de traditionele pabx-vendors.

Met Lync Server 2010 – de nieuwe naam voor Office Communication Server – zet Microsoft een hernieuwde aanval in op de traditionele pabx-vendors.

Vanaf 1 december is Lync Server 2010 verkrijgbaar in ons land: de opvolger van Office Communication Server oftewel het unified communications platform van de softwarebouwer. Wat de functionaliteit voor de eindgebruiker betreft, is er op zich weinig veranderd. Dat erkent ook Annelies Bulkens, uc product marketing manager bij Microsoft België. “De grote vernieuwing zit in de integratie met de onderliggende bedrijfssystemen. Dat gaat nu veel vlotter”, zegt Bulkens.

Lync laat zich beter dan vorige versies integreren in bestaande telefonieinfrastructuur en hoeft niet noodzakelijk synoniem te staan voor een volledige unified communications oplossing. In zijn minimale configuratie kan het conferencing-, presence- en im-mogelijkheden toevoegen aan een bestaande pbx – zoals bijvoorbeeld Belgacom gedaan heeft. “Maar het is ondertussen ook perfect mogelijk om een bestaande pbx volledig te elimineren en te vervangen door Lync”, zegt Annelies Bulkens nog. Onder meer Mobistar heeft dit gedaan naar aanleiding van de verhuis naar het nieuwe gebouw in Evere. Maar onder het motto ‘eat your own dog food’ trekt ook Microsoft België zelf de stekker uit de oude Nortel-telefooncentrale.

Traditionele telco’s overtuigen

Daarmee komt Microsoft alsmaar meer in het vaarwater terecht van traditionele pabx-vendors. Volgens een onderzoek van Microsoft onder de eigen klanten is de marktleider in ons land nog steeds Alcatel (25%), op de voet gevolgd door Siemens (22%). Cisco en Avaya zijn goed voor respectievelijk 15% en 12%. “Oftewel: 75 procent van onze klanten kunnen nog geld besparen”, vatte Jan Smessaert van Microsoft het samen.

Microsoft timmert al een aantal jaren aan de telecomweg. Ondertussen telt het ecosysteem al tientallen partners; leveranciers, fabrikanten, devices en dienstenleveranciers. Dat nu ook telecomoperatoren als BT, Telenet, Interroute en Global Crossing Lync zonder extra tussenstappen kunnen aansluiten op hun netwerken, moet de ambities van Microsoft in deze markt extra onderlijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content