Microsoft: één app voor tablet, pc en smartphone

Met Universal Windows Apps sloopt Microsoft de muur tussen Windows en Windows Phone. Voortaan werkt één app op alle platformen.

Met Universal Windows Apps sloopt Microsoft de muur tussen Windows en Windows Phone. Voortaan werkt één app op alle platformen.Gelijk met een reeks aankondigingen rond Windows Phone, Windows 8.1, Cortana en Nokia, stelt Microsoft ook Visual Studio 2013 Update 2 Release Candidate voor. Een van de nieuwe functies daarin zijn de zogenaamde universal projects. Hiermee heb je met de nieuwe Windows runtime één code nodig die zowel op pc’s, tablets, smartphones en zelfs de Xbox draait.

Dat heeft ook gevolgen voor de eindgebruiker. Die moet voortaan maar één app kopen die op elk toestel draait. Er van uitgaande dat dat allemaal toestellen zijn met een recent Microsoft-OS welteverstaan.

“Bij Google en Apple bouw je een app voor tablet of smarpthone of pc, zo zien wij het niet,” zegt David Treadwell, CVP Operating Systems Group. “Met Windows moet het makkelijk zijn om te designen, debuggen, ontwerpen (’to architect’) en om uit te rollen.”

Oude code, nieuwe appEen van de handicaps van Windows 8 is dat verschillende win32-apps enkel op de desktop beschikbaar waren. Bovendien hebben nieuwe apps de Modern (vroeger bekend als Metro) interface waar een app van pakweg vijf jaar geleden het klassieke venster heeft met de desktop als achtergrond.

Daar past Microsoft een mouw aan. Je kan in Visual Studio je app migreren naar een universele Windows app. In praktijk betekent dit dat je een nieuwe user interface moet maken, maar verder je oude win32 code kan recycleren. “Je kan de aanpassing nu doen op een tempo dat jou goed uitkomt, en wij zorgen er voor dat je app blijft draaien. Of dat nu op Windows of Windows Phone 8 of 8.1 is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content