Microsoft en Facebook leggen 160 TBit/s internetkabel tussen VS en Spanje

De Marea-kabel © .

Er ligt een nieuwe internetkabel tussen de VS en Europa. Die kan tot 160 terabit per seconde aan data vervoeren en moet voor meer stabiliteit in de verbinding tussen beide continenten, en daarbuiten, verbeteren.

Het project is het werk van Facebook, Microsoft en telecombedrijf Telxius. Het project duurde iets minder dan twee jaar, wat een drie keer sneller is dan vergelijkbare projecten met onderzeese kabels volgens Microsoft. De bedoeling is dat Facebook en Microsoft de capaciteit van de verbinding zullen gebruiken. De overgebleven bandbreedte is beschikbaar voor andere partijen.

De kabel begint in Virginia Beach in de Amerikaanse staat Virginia en het Spaanse Bilbao. De cijfers van de nieuwe verbinding zijn indrukwekkend: Marea, zoals de verbinding heet, bestaat uit een 6.600 kilometer lange kabel die 4,65 miljoen kilo weegt en meer dan 5.000 meter onder de zeespiegel ligt.

De verbinding volgt een gelijkaardige route als andere onderzeese kabels tussen Europa en de VS, maar is wel fysiek gescheiden. Dat moet zorgen voor een betere redundantie bij natuurrampen of andere incidenten.

De keuze voor Virginia is vrij voor de hand liggend omdat de regio een van de belangrijkste datacenterhubs ter wereld is. Aan de kant van Bilbao sluit Marea aan naar netwerkhubs in Europa, maar ook naar Afrika en het Midden-Oosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content