Microsoft en FBI ontmantelen cybercrime-netwerk

Microsoft en de Amerikaanse FBI hebben een gezamenlijke actie gevoerd tegen een groot botnet.

Microsoft en de Amerikaanse FBI hebben een gezamenlijke actie gevoerd tegen een groot botnet. Er werden meer dan 1.000 botnets – netwerken van gehackte computers of zombiecomputers – uit het criminele netwerk gehaald.

Het netwerk, Citadel Botnets, zou het voorbije anderhalf jaar 500 miljoen dollar (382 miljoen euro) hebben geroofd van bankrekeningen door online bankinformatie en persoonlijke identiteitsgegevens te stelen van nietsvermoedende mensen en bedrijven.

De actie – codenaam Operation b54 – is de zevende actie van Microsoft tegen botnets en kwam er na een grondig onderzoek dat begin 2012 van start ging.

Meer dan 5 miljoen mensen over de hele wereld werden door de Citadel malware getroffen. Door de enorme omvang van het netwerk en de complexiteit van de malware is het volgens Microsoft niet mogelijk om alle zombiecomputers die gebruik maken van de Citadel malware uit te schakelen, maar de actie heeft het netwerk niettemin ernstig verstoord, maakt de softwarereus zich sterk.

Daardoor wordt het voor de cybercriminelen riskanter en duurder om hun activiteiten voort te zetten en krijgen de slachtoffers de kans zich los te maken van het netwerk, luidt het.

De beheerder van Citadel gaat schuil achter de naam Aquabox. De FBI vermoedt dat hij in Oost-Europa woont, omdat de software zo is geprogrammeerd dat er geen computers in Oekraïne of Rusland worden aangevallen. Niemand werd gearresteerd en ook de identiteit van de verdachten kon niet worden achterhaald, maar de operatie is volgens de FBI toch een succes. De FBI werkte samen met diverse andere instellingen en met de politie in andere landen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content