Microsoft en Intel zien winst groeien

Satya Nadella, ceo van Microsoft. © Microsoft

Techgiganten Microsoft en Intel hebben goede maanden achter de rug. Ze boekten in het derde kwartaal meer winst dan verwacht.

Microsoft boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 6,6 miljard dollar, een stijging van 16 procent. De omzet steeg met 12 procent en kwam uit op 24,5 miljard dollar.

Veel heeft te maken met de digitale transformatie bij andere bedrijven. Microsoft levert hen onder meer clouddiensten en verdient daar veel geld mee. De omzet bij Azure steeg negentig procent ten opzichte van een jaar geleden.

Sinds Satya Nadella drie jaar geleden aan het roer kwam te staan, heeft hij de focus verlegd naar clouddiensten. Daarmee wist Nadella de druk op Windows in een dalende pc-markt goed op te vangen. Al liep ook de verkoop van de nieuwe serie Surface-laptops vrij goed (de omzet daarvan steeg ook met 12 procent).

Datacenters en IoT bezorgen Intel winst

Ook Intel overtrof de verwachtingen. De winst ging met meer dan een derde omhoog, naar 4,5 miljard dollar. De totale omzet kwam uit op 16,2 miljard dollar, 2 procent meer dan een jaar eerder.

Ook Intel heeft de goede resultaten te danken aan de sterkere vraag naar clouddiensten, zij het onrechtstreeks. Het bedrijf zet immers steeds meer in op technologie voor datacenters. Het merkt dat nu in de omzet van haar Datacenter-groep, die met 7 procent steeg. De sterkste stijging kwam uit de verkoop van chips om apparaten met het internet te verbinden: de omzet van Intels IoT-groep steeg met 23 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content