Microsoft flirt met Android- en iOS-ontwikkelaars in Windows 10

* © iStock

Ontwikkelaars voor Android en iOS kunnen voortaan hun apps relatief eenvoudig omzetten naar Windows 10. Ook websites, .Net en Win32 apps krijgen een duwtje in de rug naar het nieuwe platform.

Microsoft doet er alles aan om bij de start van Windows 10 meteen alle ontwikkelaars mee te krijgen door het zo makkelijk mogelijk te maken om code van bestaande of concurrerende platformen om te zetten naar code voor de Windows Store.”Voortaan kan je Windows-apps maken met bijna dezelfde code als Android”, zegt Joe Belfiore van Microsoft. Ook C++ en Java kan zo vlot herbruikt worden.

Op het moment van de keynote tijdens Build in San Francisco gaf Microsoft niet enorm veel details over hoe makkelijk dat precies is, maar in principe moet er weinig of geen nieuw programmeerwerk gebeuren.Ook Objective C, voor iOS-apps, wordt omarmd voor Windows 10. “Je gaat dezelfde Objective C code van iOS-apps kunnen hergebruiken in Visual Studio om op Windows te gebruiken. Je ziet hier alle code, inclusief alle rariteiten die we van Objective C gewoon zijn,” aldus Belfiore.

Tijdens de demo zien we hoe code van een spelletje zonder extra werk wordt omgezet in een app die in een venster op Windows draait. Maar Microsoft belooft dat dit ook werkt voor meer complexe apps. Om het startschot te geven, gaat spelontwikkelaar King het spel Candy Crush Saga naar Windows brengen. Meer games volgen in de nabije toekomst.

Maar ook oudere Windows apps zijn welkom op Windows 10. Het bedrijf ondersteunt .Net en Win32 toepassingen die in een sandbox naar de app store kunnen. Onder meer Adobe zal zo Premiere Elements en Photoshop Elements naar de Windows Store brengen.

Een miljard toestellen

Microsoft laat niet na om te benadrukken dat de komst van Windows 10 naar schatting een miljard toestellen op één plafform (en één versie) brengt. “Het is één binary die op alle toestellen draait,” zegt Terry Myerson, verantwoordelijk voor Windows en Xbox operating system. Dat is geen onbelangrijke boodschap, want waar veel mobiele ontwikkelaars vandaag Windows Phone overslaan, kunnen ze voortaan niet enkel vlot bestaande code overzetten, maar die code draait meteen ook op het merendeel van de pc’s in de wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content