Microsoft frist Office Communications Server op

Een jaar na de grootschalige introductie, stelt Microsoft nu versie R2 van de Office Communications Server 2007 voor.

Een jaar na de grootschalige introductie, stelt Microsoft nu versie R2 van de Office Communications Server 2007 voor.

Weliswaar met iets minder bombarie dan een jaar geleden – maar wel nog met een spectaculaire demosessie zoals het een Amerikaans it-bedrijf betaamt – stelde Microsoft Office Communications Server (OCS) 2007 R2 voor op de VoiceCon-beurs in Amsterdam. De nieuwe versie van de unified communication software – vooralsnog in beta – mikt nog meer op werken in teamverband (‘collaboration’) en legt de nadruk op mobility. Tegen februari moet de nieuwe versie helemaal klaar zijn.

Tijdens de voorstelling vergeleek Eric Swift, senior director bij Microsoft, de huidige transformatie van de telefoonindustrie met de overgang van een tikmachine naar een volwaardige tekstverwerker. “Die overgang verliep ook in tussenfasen, en net als toen zal het de kracht van software zijn die voor de verandering zorgt”, klonk het. Swift toonde zich tevreden over de instap van Microsoft in de markt van unified communications en de keuze voor een duidelijke software-aanpak. Volgens Swift is zowat de helft van de ‘Fortune 500’ bedrijven ondertussen al licentiehouder van OCS. Hij verwees onder meer ook naar Shell, Volvo en Swisscom.

De nieuwe versie heeft naast een karrenvracht aan vaak relatief kleine aanpassingen, een groot stuk ‘next generation collaboration’ functies meegekregen. Zo is er nu een Office Communicator Mobile client voor Nokia-smartphones, Blackberry’s en verschillende andere gsm’s met Java. “We hebben hierdoor dus ook een fixed mobile convergence oplossing voor onze software gecreëerd”, zegt Swift.

Een andere belangrijke toepassing is nog de ondersteuning van videoconferencing in de webclient van Outlook. Daardoor is het ook mogelijk om een videoconferentie bij te wonen via je browser – dus zonder installatie van specifieke software. En ook inbellen op een virtuele meeting via een doodgewone analoge telefoon behoort nu ook tot de mogelijkheden: een functie die heel wat concurrenten vaak al lang aan boord hadden. Ontwikkelaars tot slot, kunnen hun hart ophalen aan nieuwe API’s en Visual Studio tools die het integreren van collaboration services in bestaande businessprocessen makkelijker moet maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content