Microsoft gaat computercapaciteit verhuren

Microsoft heeft een patent toegewezen gekregen waarmee het computercapaciteit naar behoefte kan aanbieden.

Microsoft heeft een patent toegewezen gekregen waarmee het computercapaciteit naar behoefte kan aanbieden.

Onder de noemer ‘metered pay as you go computing’ is het de bedoeling dat de consument enkel voor het reële gebruik van software en services betaalt, en dit per tijdseenheid.

De strategie die Microsoft met het ‘pay as you go’-model wil volgen -een strategie die een flinke ommekeer in het bedrijfsmodel van de softwaregigant aankondigt- zou vooral interessant zijn voor ‘emerging markets’ en ontwikkelingslanden, waar computergebruikers vaak de financiële middelen ontberen om geavanceerde programma’s en computerkracht te kopen.

De reus uit Redmond kondigde het principe al eerder op het jaar aan, maar het is pas sinds kort dat het bedrijf het patent ook daadwerkelijk kreeg toegewezen. Concreet draait het allemaal om een methode waarmee het eigenlijke gebruik van hard- en software gemeten en vastgesteld kan worden.

Bedoeling is om dat ‘meetinstrument’ in te bouwen in hard- en softwaremodules, opdat de dienstverlener nauwkeurig kan bijhouden hoeveel computer- en softwarecapaciteit hij levert aan een klant. Gebruikers van hun kant, zouden een abonnement kunnen nemen, of opteren voor een prepaid-formule.

Dienstverleners kunnen klanten werven met aantrekkelijke en laag geprijsde computers (een beetje zoals dat nu met mobieltjes het geval is). Het voordeel voor de klant is dat hij niet vooraf hoeft te investeren in dure soft- en hardwarepakketten waar hij toch nooit gebruik van maakt, en dat hij dus een betere computer kan kopen.

De pc’s stellen rekenkracht beschikbaar al naar gelang van de taak. Als voorbeeld wijst Microsoft naar het trio ‘browsen’, ‘huiswerk maken’ en ‘gamen’: de eerste twee bezigheden vergen weinig van een computer, maar voor games zou de volledige processorkracht ter beschikking staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content