Frederik Tibau

Microsoft is een fundamenteel ander bedrijf geworden

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het belangrijkste Microsoft-nieuws van op de Build Conference in San Francisco is niet de lancering van Windows Phone 8.1 noch de terugkeer van het startmenu in Windows 8, maar wel het feit dat de Windows-software gratis wordt voor toestellen met een schermdiameter kleiner dan 9 inch.

Het belangrijkste Microsoft-nieuws van op de Build Conference in San Francisco is niet de lancering van Windows Phone 8.1 noch de terugkeer van het startmenu in Windows 8, maar wel het feit dat de Windows-software gratis wordt voor toestellen met een schermdiameter kleiner dan 9 inch.

Dat is niet alleen een revolutie voor de reus uit Redmond, het is zelfs een stap die in het slechtste geval in het nadeel van Microsoft kan uitdraaien. Maar wie wil voorkomen dat Android de planeet overneemt, moet nu eenmaal risico’s nemen.

Ter herinnering: Microsoft vraagt bijna 100 euro aan computerbouwers voor één Windows-licentie. Voor een Windows Phone-licentie is dat tot vandaag een bedrag ergens tussen de 12 en de 18 euro.

Grote concurrent Google geeft zijn mega-populaire besturingssysteem Android echter gratis weg, waardoor producenten sowieso goedkopere toestellen kunnen in de markt zetten waar ze nog eens meer aan overhouden ook.

Probleem is dat Microsoft veel geld verdient met zijn softwareproducten, terwijl Google zijn centen uit internetreclame haalt. Beide bedrijven hanteren een compleet ander businessmodel, en een compleet andere strategie.

Daar lijkt vandaag dus voor een stuk een einde aan te komen. Nu Windows gratis wordt voor kleine tablets en smartphones (en Microsoft toegeeft dat het smartphone-ecosysteem van Google de way to go is), gaat ook de nieuwbakken ceo Satya Nadella geld proberen te verdienen met diensten en met reclame. Met andere woorden is Microsoft deze week een ander bedrijf geworden.

Nu rest de troepen van Gates, Ballmer en Nadella weinig keuze. Als Microsoft ooit nog iets wil betekenen in een mobiele markt die gedomineerd wordt door Android, dan moet het zijn software wel gratis aan de man brengen. Heel wat toestelfabrikanten staan immers weigerachtig ten opzichte van Windows Phone juist omwille van de hoge licentiekosten.

En uiteindelijk blijft het risico beperkt. Omdat Windows Phone weinig succesvol is, verdiende Redmond er sowieso niet al te veel aan. Met een wereldwijd markaandeel van slechts 3 procent voor WP heeft Nadella al bij al meer te winnen dan te verliezen.

Want als er straks een hele hoop goedkope Windows-smartphones opduiken, kan Microsoft misschien eindelijk wat meer gebruikers weghouden van Android en binnenleiden in het Windows-universum. Wie weet kopen die mensen later wel een Windows-pc en blijven ze gebruik maken van de Microsoft-diensten. Daar is het Redmond om te doen: goedkope WP-toestellen gebruiken als opstapje naar andere Microsoft-producten.

Overigens is het al sinds het Mobile World Congress duidelijk dat het Microsoft menens is in zijn strijd met Android. In Barcelona werd immers al aangekondigd dat Windows Phone goedkopere chipsets gaat ondersteunen en met aanpassingen komt (zoals de mogelijkheid om fysieke knoppen te vervangen door ‘on screen’-buttons) waardoor hardware die gebruikt werd voor Android-toestellen gemakkelijker kan ‘hergebruikt’ worden voor Windows Phone-devices.

In de Catalaanse hoofdstad werd ook een hele resem aan nieuwe partners aangekondigd die allemaal goedkope (en licentie-loze) Windows Phone-toestellen in de markt gaan zetten.

Kan Microsoft dankzij zijn gratis licenties Android bijbenen? De toekomst zal het uitwijzen. Maar in elk geval is dit een dappere poging van een bedrijf dat de mobiele revolutie in eerste instantie compleet gemist had.




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content