Microsoft is patentkoning onder technologiebedrijven

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Microsoft haalt net als vorig jaar in de patentranglijst van IEEE de hoogste score onder de technologiebedrijven. Intel en IBM vervolledigen de top 3.

Microsoft haalt net als vorig jaar in de patentranglijst van IEEE de hoogste score onder de technologiebedrijven. Intel en IBM vervolledigen de top 3.

In de jaarlijkse lijst van de Amerikaanse organisatie voor de promotie van technologie IEEE en analistenkantoor 1790 Analytics worden scores gegeven aan het patentportfolio van technologiebedrijven. In dit geval gaat het om patenten van het jaar 2007. De scores zijn niet alleen gebaseerd op de hoeveelheid patenten, maar ook onder meer op de groei en de innovatieve en commerciële waarde van de octrooien. Dat levert soms verrassende namen op.

Van alle bedrijven uit de lijst haalt Microsoft – uit de categorie ‘software’ – de hoogste score (3505), dankzij de combinatie van de hoeveelheid patenten (1649 stuks) en de impact en reikwijdte van de patenten. Immers, de nummers 2 en 3 in de lijst, Intel (2796 in de categorie ‘semiconductor manufacturing’) en IBM (2747 in de categorie ‘computer systems’), hebben meer patenten ingediend (IBM haalt zelfs 3149 stuks), maar scoren lager op de andere factoren.

Ongeveer de helft van de technologiepatenten is in handen van buitenlandse bedrijven, meestal Japanse of Europese. In software blijven de Amerikanen onaangetast, maar in ‘biotechnologie en farma’ zijn al 9 van de 20 bedrijven in de lijst Europees. Ter vergelijking: in 2006 waren in die lijst nog 17 van de 20 firma’s Amerikaans.

In de categorie software wordt Microsoft gevolgd door SAP en het Amerikaanse Digimarc. Die laatste firma heeft lang niet zoveel patenten als pakweg Oracle (zevende in de lijst, maar zelfs meer patenten in het bezit dan SAP). Maar het bedrijf is gespecialiseerd in het creëren van een digitale identiteit voor bestanden en technologische apparatuur. Gezien het groeiende belang van ‘het internet van de dingen’ is de waarde en impact van de patenten dan ook groter.

Eenzelfde geval in de categorie ‘peripherals & storage’. Naast de Japanners Seiko en Ricoh zou je een derde reus verwachten, maar daar staat plots E Ink, maker van ‘elektronische inkt’. Een en ander heeft te maken met het feit dat de E Ink technologie gebruikt wordt in Amazons e-booklezer Kindle. SiPix, een concurrent van E Ink, staat trouwens van de eerste keer op 10 in de lijst.

Bij de categorie ‘computer systems’ wordt IBM gevolgd door HP en Fujitsu. Bij Electronics wint Hitachi het van Matsushita en Xerox. Formfactor is de nummer één bij de bouwers van halfgeleiderapparatuur, gevolgd door Applied Materials en Novellus. Die laatste komt van plaats 17 in 2006. Het bedrijf heeft enkele belangrijke patenten in het bezit rond ‘chemical vapor deposition’-technologie (om ‘thin films’ mee te maken) en rond oplossingen voor ‘wafer cleaning’. Onder meer IBM, Intel en Samsung zouden de patenten van Novellus hebben aangesproken. Bij de chipbakkers staat zoals gezegd Intel op kop, Samsung op een tweede plaats en Micron derde.

Cisco staat op één bij de leveranciers van telecomapparatuur, op de hielen gezeten door Nokia en Motorola. Tot slot wint RIM (van de Blackberry) het in de categorie ‘telecom services’. Tweede en derde plaats is er respectievelijk voor AT&T en Siemens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content