Microsoft kan zich met Windows 10 geen vergissing meer veroorloven

© Reuters

Microsoft lanceert Windows 10 vandaag in 190 landen. De softwaregigant hoopt met die versie de fouten uit de vorige te doen vergeten.

De mobiele revolutie van Microsoft, die in 2012 beloofd werd bij de lancering van Windows 8, is uitgebleven. De consumenten, bedrijven en producenten van mobiele apps moesten niet weten van de software. En de Amerikaanse techreus heeft begin deze maand nog bekendgemaakt 7.800 jobs te schrappen, voornamelijk in het van Nokia overgenomen telefoniefiliaal waar vorig jaar al duizenden ontslagen vielen.

Naast de symbolische herinvoering van het startmenu, dat verdwenen was in Windows 8 en zo een groot aantal trouwe gebruikers in de war bracht, moet Windows 10 weer de juiste koers vinden en tegen 2018 één miljard toestellen uitrusten. Alle versies inbegrepen, telt Windows vandaag 1,5 miljard gebruikers in de wereld, voornamelijk op pc.

Achter op de mobiele markt

In tegenstelling tot zijn voorgangers die verschillende varianten boden in functie van het beoogde toestel, wil Windows 10 universeel zijn, aangepast aan zowel de pc als de smartphone, de Xbox en de virtual reality-bril.

“Microsoft hoopt app-ontwikkelaars aan te trekken, vooral voor telefoons, waarmee het bedrijf moeite heeft, maar die nog altijd wel strategisch zijn”, meent tech-analist Rob Enderle.

Bij gebrek aan een overtuigende catalogus apps, wegen de Windows-telefoons vandaag niet op tegen de iPhone van Apple of de smartphones die op Googles Android-besturingssysteem draaien.

“Op de mobiele markt ligt Microsoft ver achter. Het zou enorm veel tijd, inspanning én een andere mindset bij ontwikkelaars vergen om Windows-telefoons echt terrein te laten winnen”, waarschuwt Gartner-analist Steve Kleynhans.

Hij herinnert er wel aan dat Microsoft zich “pragmatisch” toont door bepaalde producten voor concurrerende ecosystemen beschikbaar te stellen. Denk maar aan de Office-app voor iPad.

Microsoft kan zich met Windows 10 geen vergissing meer veroorloven
© Reuters

Ander breekpunt: Windows 10 krijgt na aankoop permanente en automatische updates. Klanten zullen dus niet meer op de lancering van volgende versies moeten wachten.

“Alles gaat in de richting van de opbouw van een relatie met de consument, met het idee om van Windows een permanent evoluerende dienst te maken”, meent Frank Gillet, analist van Forrester.

Nieuw bloed voor de pc?

Om de invoering te versnellen, gaat Microsoft Windows 10 als een gratis update aanbieden aan gebruikers van de vorige versies, Windows 7 en Windows 8. De computerfabrikanten zullen blijven betalen om de software voor te installeren op hun toestellen; licenties die de grootste winst van de groep uit Redmond vertegenwoordigen.

Volgens Steve Kleynhans geeft Microsoft consumenten “een gratis staal van het nieuwe besturingssysteem”, in de hoop hen te kunnen overtuigen een nieuwe computer te kopen.

De wereldmarkt van de pc, de verankering van Microsoft, zit al meer dan drie jaar in een crisis, opgeslokt door tablets en smartphones. In het tweede trimester is de verkoop volgens Gartner en IDC nog achteruit gegaan met 9,5 à 11,8%.

“Het ecosysteem van de pc werd recent onder druk gezet, maar Windows zal onze economische opportuniteiten uitbreiden”, aldus Microsoft-topman Satya Nadella.

Volgens Kleynhans zal Windows 10 een grote impact uitoefenen op de look van de pc’s die we gaan kopen. Het zou ook trends als biometrische identificering en tactiele bediening moeten ‘versnellen’. En verder beschikt de nieuwe Windowsversie nog over Siri-rivaal Cortana en de Edge-navigator die Internet Explorer moet gaan opvolgen.

Toch verwacht de analist geen gigantische impact op de verkoop. “Mensen vervangen hun pc als ze daar een reden voor hebben. Windows 10 op zich is geen reden om een nieuwe computer te kopen, toch niet op korte termijn.”

Hij merkt wel op dat de bedrijven die weigerachtig stonden tegenover Windows 8 redelijk snel op het einde van de technische bijstand voor Windows 7 zullen botsen, “wat de druk verhoogt om op Windows 10 over te schakelen”.

Trends-Tendances i.s.m. AFP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content