Microsoft klopt BlackBerry op smartphonemarkt

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het marktaandeel van Windows Phone is voor het eerst groter dan dat van BlackBerry, al draait ruim 90 procent van alle smartphones nog steeds op de besturingssystemen van Google of Apple.

Het marktaandeel van Windows Phone is voor het eerst groter dan dat van BlackBerry, al draait ruim 90 procent van alle smartphones nog steeds op de besturingssystemen van Google of Apple. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van marktonderzoeker IDC.

Het marktaandeel van Windows Phone, het mobiele besturingssysteem van Microsoft, is aan het einde van het eerste kwartaal van 2013 uitgekomen op 3,2 procent – een jaar eerder bedroeg dat nog maar 2 procent. BlackBerry daalde van 6,4 procent in 2012 naar 2,9 procent dit jaar.

Google en Apple blijven wel ongenaakbaar op de smartphonemarkt: 92,3 procent van alle in het eerste kwartaal verscheepte smartphones draaide op Android of iOS.

Volgens IDC was Android goed voor 75 procent van alle verscheepte smartphones, Apple voor 17,3 procent. Cijfers van onderzoeksfirma Canalyses wezen ook al uit dat Google Apple in het eerste kwartaal van dit jaar verpulverd heeft op de mobiele markt.

Randbemerking: Android kan rekenen op meerdere fabrikanten van smartphones (met Samsung als sterkhouder), terwijl de iPhone de enige smartphone is die op iOS draait.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content