Microsoft koopt 100 miljoen dollar Linux-support

Microsoft en Novell breiden hun samenwerkingsakkoord uit. Microsoft koopt voor 100 miljoen dollar support-certificaten bij Novell.

Microsoft en Novell breiden hun samenwerkingsakkoord uit. Microsoft koopt voor 100 miljoen dollar support-certificaten bij Novell.

Het hoogst opmerkelijke samenwerkingsakkoord dateert al van november 2006. De grootste aanbieder van gesloten software kwam toen met de aanbieder van een open source besturingssysteem overeen om een spreekwoordelijke brug tussen elkaars pakketten te leggen.

Microsoft kocht toen voor 240 miljoen dollar aan support vouchers van Novell, met de bedoeling die door te spelen aan de eigen zakelijke klanten die Suse Linux gebruiken. Op die manier kon Microsoft zijn eigen bedrijfsklanten toch support geven op het open source besturingssysteem, zonder zelf een eigen Linux-ondersteuningsdienst op poten te moeten zetten. Grote ‘klanten’ van de vouchers zouden onder meer Wal-Mart, HSBC, Renault, SouthWest Airlines en BMW zijn.

Nu laten beide bedrijven dus weten dat de samenwerking verder uitgebreid wordt. Microsoft zal een bijkomende 100 miljoen dollar neerleggen om extra ondersteuningscertificaten in handen te krijgen. Volgens Novell ceo Ron Hovsepian heeft de samenwerking met Microsoft er toe geleid dat de omzetdaling gestopt is. De omzet van de Linux-afdeling van Novell is er sindsdien zelfs met 65 procent op vooruit gegaan.

Microsoft en Novell maakten in 2006 overigens ook afspraken rond patenten. Die werden toen door de open source gemeenschap overigens niet op gejuich onthaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content