Microsoft koopt Skype voor 8,5 miljard dollar

De kogel is door de kerk: softwaregigant Microsoft neemt Skype over voor 8,5 miljard dollar (5,9 miljard euro) in contanten. Dat heeft Microsoft officieel bekendgemaakt. De raden van bestuur van zowel Microsoft als Skype hebben de overname goedgekeurd. Voor de Amerikaanse softwarebouwer gaat het om de grootste overname uit zijn geschiedenis. Skype, dat online telefonie- en communicatiediensten aanbiedt, zal een aparte afdeling worden binnen Microsoft. De topman van Skype, Tony Bates, wordt voorzitter van de “Microsoft Skype Division”. Hij rapporteert rechtstreeks aan ceo Steve Ballmer.

De kogel is door de kerk: softwaregigant Microsoft neemt Skype over voor 8,5 miljard dollar (5,9 miljard euro) in contanten. Dat heeft Microsoft officieel bekendgemaakt. De raden van bestuur van zowel Microsoft als Skype hebben de overname goedgekeurd. Voor de Amerikaanse softwarebouwer gaat het om de grootste overname uit zijn geschiedenis.

Skype, dat online telefonie- en communicatiediensten aanbiedt, zal een aparte afdeling worden binnen Microsoft. De topman van Skype, Tony Bates, wordt voorzitter van de “Microsoft Skype Division”. Hij rapporteert rechtstreeks aan ceo Steve Ballmer.

De internettelefoniedienst zal onder meer worden geïntegreerd in de spelconsole Xbox en Kinect, in het mobiele besturingssysteem Windows Phone en in Outlook, Lync en Xbox Live. Het systeem telt wereldwijd meer dan 660 miljoen geregistreerde gebruikers.

Skype is nog steeds verlieslatend en dus niet zozeer financieel belangrijk voor Microsoft. Het gaat meer om een strategische zet, in de strijd met concurrenten Google en Apple voor een plaatsje op de communicatiemarkt.

Microsoft legt veel geld op tafel voor de overname. In 2005 kocht Ebay Skype voor 2,6 miljard dollar en amper twee jaar geleden werd 70 procent van de aandelen alweer verkocht aan een groep investeerders rond het fonds Silver Lake Partners, voor 1,9 miljard dollar (zodat het bedrijf op 2,75 miljard dollar werd gewaardeerd).

Vorig jaar maakte Skype dan bekend dat het een beursgang overwoog. Sindsdien circuleerden geruchten over een mogelijke overname, onder meer door het Amerikaanse telecombedrijf Cisco en door internetreuzen Google en Facebook.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content