Microsoft laat Belgische overheid in broncode kijken via Brussels Transparancy Center

Het Transparancy Center van Microsoft in Brussel. © Belga Image

De Amerikaanse technologiereus Microsoft heeft in Brussel zijn eerste Transparency Center buiten de VS geopend. Dat centrum biedt overheden beveiligde toegang tot de broncode van Microsoft-producten en -diensten en informatie over cyberveiligheid en -bedreigingen.

Het vooralsnog enige andere Transparency Center is gevestigd in het Amerikaanse Redmond en werd op 1 juli 2014 opgericht in het kader van het Government Security Program (GSP) van Microsoft. Dat programma laat overheidsagentschappen toe de veiligheid van Microsoft-producten te onderzoeken en loopt sinds 2003.

Momenteel zijn 42 instellingen van 23 regeringen lid van dat programma. Ook de Belgische federale, regionale en lokale overheden zijn dat.

Vertrouwen

Het voornaamste doel van een dergelijk centrum is vertrouwen scheppen, benadrukt Glenn Pittaway, bij Microsoft verantwoordelijk voor betrouwbaar computergebruik. “Overheden kunnen hier begrijpen hoe we werken, zodat zij ons kunnen vertrouwen”, zegt hij. “In het centrum krijgen zij de faciliteiten voor een beveiligde toegang tot de broncode van producten en diensten van Microsoft.” Het gaat dan om bijvoorbeeld de kantoorsoftware Office en het besturingssysteem Windows.

“Met het Transparency Center halen we meer gewicht van Microsoft naar Brussel”, zegt Bruno Schroder, directeur Technologie bij Microsoft BeLux. In het gebouw is ook het Executive Briefing Center en een Innovation Center van Microsoft gevestigd. “Brussel is een mooie plaats voor contact tussen mensen. Het is een centrum waar meerdere overheidsorganisaties zijn gevestigd”, aldus nog Schroder. “Het centrum biedt ons de kans om te tonen dat we doen wat we zeggen, om vertrouwen in de cloud en de beveiliging te scheppen.”

De Croo: ‘Digitale veiligheid is sleutelbegrip’

Alexander De Croo
Alexander De Croo© Belga Image

“Digitale veiligheid is een van de sleutelbegrippen in de digitale wereld van vandaag”, aldus minister van Digitale Agenda Alexander De Croo, die aanwezig was bij de opening van het centrum. “De inspanningen om onze vrijheden en verworvenheden veilig te stellen, vragen gemeenschappelijke actie van overheden en van bedrijven die technologie ontwikkelen en ter beschikking stellen”, aldus nog de minister. Hij hoopt dat het pas geopende centrum van Microsoft hiertoe een belangrijke bijdrage kan leveren.

De minister kondigde aan binnen enkele weken een wetgeving rond Open Data voor te stellen aan de ministerraad. Daarbij moeten overheidsdiensten tegen 2020 hun gegevens beschikbaar maken voor hergebruik, weliswaar met beperkingen rond privacy en veiligheid. Het voorstel maakt deel uit van het Digital Belgium-plan van De Croo.

Veiligheidsvoorzieningen

In het Transparency Center zijn de nodige veiligheidsvoorzieningen getroffen, om te vermijden dat de gevoelige productinformatie uitlekt. In de zalen waar de overheidsagentschappen toegang hebben tot de broncode, mogen zij bijvoorbeeld niet werken met eigen computers of mobiele telefoons. Wel krijgen ze werkstations ter beschikking. In het centrum in Redmond was de respons van de overheden alvast gunstig, aldus Pittaway.

Overheden uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika kunnen via het GSP terecht in het Brusselse centrum. Microsoft is zinnens om nog meer regionale centra te openen, maar een timing daarvoor is nog niet voorhanden.

Het technologiebedrijf stelt in België in totaal een vierhonderdtal mensen te werk.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content