Microsoft laat Internet Explorer 6 niet vallen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Ondanks protest van (web)ontwikkelaars is Microsoft niet zinnens om Internet Explorer 6 te laten vallen. Tot 8 april 2014 kunnen bedrijven nog op support rekenen.

Ondanks protest van (web)ontwikkelaars is Microsoft niet zinnens om Internet Explorer 6 te laten vallen. Tot 8 april 2014 kunnen bedrijven nog op support rekenen.

De achtjarige browser Internet Explorer 6 mag er nog eens ruim vier jaar bij doen. In internettermen is dat meer dan een eeuwigheid. Op een officieel bedrijfsblog zegt Microsoft geen keuze te hebben. Het bedrijf heeft altijd gezegd dat het IE6 – standaard meegeleverd bij Windows XP – zal blijven ondersteunen voor de hele levensduur van Windows XP, en is vast van plan zich aan die belofte te houden.

Al kun je tussen de regels van het bericht wel lezen dat het ergens met tegenzin is. [In het blogstukje] zegt Microsoft bijvoorbeeld dat het niet liever wil dan dat zoveel mensen zo snel mogelijk overschakelen naar de nieuwste versie van Internet Explorer (IE8). Naar redenen is het niet ver zoeken: veiligheid, performantie, interoperabiliteit, …

Het probleem zit volgens Microsoft hoofdzakelijk in de bedrijvenwereld die rekening moet houden met uitrolkosten, het onderhoud én het verzekeren van compatibiliteit met de bestaande it-infrastructuur en applicaties. Vaak willen de eindgebruikers wel overschakelen, maar ziet de beheerder van de pc dat niet zitten.

Ondertussen groeit onder (web)ontwikkelaars het protest tegen de bejaarde browser. Websites als Digg.com laten IE6-gebruikers niet langer toe om bepaalde handelingen uit te voeren, terwijl andere sites zoals Facebook en YouTube hun gebruikers aanmanen om een andere, snellere of veiligere browser te gebruiken.

Het zit enkele fervente criticasters zelfs zo hoog dat ze met het project [IE6nomore] gestart zijn. Zij vinden dat de browser zijn tijd uitgedaan heeft, en hebben vooral geen zin om tijd en geld te spenderen aan de ontwikkeling en debugging van websites voor een platform dat nog door een tiental procent van de surfers gebruikt wordt. Gespecialiseerde webmonitoring-bedrijven schatten dat percentage eerder op 15 à 20 procent van de surfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content