Microsoft lanceert eigen ‘Surface’-tablet

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Microsoft waagt zich – erg onverwachts toch – nog maar eens op de hardwaremarkt met een eigen tablet. De Surface heeft een 10,6 inch scherm, draait Windows 8 en heeft een cover waarin een toetsenbord en een trackpad verwerkt zitten. Het toestel weegt iets minder dan 700 gram. Zowel aan voor en achterkant is een camera voorzien. De Surface komt in 2 uitvoeringen: de Surface Pro, met een Intel Ivy Bridge processor en een volledige versie van Windows 8 en de “gewone” Surface, met een ARM-processor en Windows RT, de versie van Windows 8 voor ARM-gebaseerde tablets. De gewone Surface komt met 32 of 64 GB en de Surface Pro met 64 en 128 GB opslagruimte.

Microsoft waagt zich – erg onverwachts toch – nog maar eens op de hardwaremarkt met een eigen tablet.

De Surface heeft een 10,6 inch scherm, draait Windows 8 en heeft een cover waarin een toetsenbord en een trackpad verwerkt zitten. Het toestel weegt iets minder dan 700 gram. Zowel aan voor en achterkant is een camera voorzien. Over de connectiviteit is onduidelijkheid: er zijn zeker meerdere wifi-antennes voorzien, maar of de Surface ook 3G, laat staan 4G ondersteunt, heeft nog niemand uitsluitsel.

De Surface komt in 2 uitvoeringen: de iets zwaardere Surface Pro, met een Intel Ivy Bridge processor en een volledige versie van Windows 8 en de “gewone” Surface, met een ARM-processor en Windows RT, de versie van Windows 8 voor ARM-gebaseerde tablets. De gewone Surface komt met 32 of 64 GB en de Surface Pro met 64 en 128 GB opslagruimte.

De Surface krijgt een MicroSD-slot en een USB 2.0-poort. Bij de Surface Pro wordt dat een MicroSDXC-slot en een USB 3.0-poort.

Definitieve prijzen zijn er nog niet. Microsoft heeft al gesuggereerd dat de Surface tussen de 350 en 500 dollar zal kosten. De Surface Pro zal qua prijs schommelen tussen de 800 en 1300 dollar.

De gewone Surface wordt later dit jaar, bij de lancering van Windows 8 verwacht. Een datum daarvoor is nog niet bekend. De Surface Pro volgt drie maanden later.

Risico Het is niet de eerste keer dat Microsoft zich op de hardwaremarkt waagt. De gameconsole Xbox werd dan wel een denderend succes, maar met de mp3-speler Zune of de smartphone Kin moest het softwarebedrijf het onderspit delven. Ook nu is het risico groot. Bovendien is het nog zeer de vraag hoe Microsofts Windows 8-partners HP, Acer, Toshiba en Asustek zullen reageren op deze rechtstreekse concurrentie voor hun toestellen. Met de specificaties en prijs van de Surface Pro lijkt Microsoft bovendien ook zelfs een beetje te concurreren op de laptopmarkt

Analisten wachten nog meer toelichting af om een oordeel te vellen. Wel klinkt er hier en daar gemompel dat Microsoft zich vooral op softwarevlak moet differentiëren met de Apple iPad, want dat het anders de strijd niet zal winnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content