Microsoft lanceert virtualisatieplatform Hyper-V

Microsoft betreedt de virtualisatiemarkt met een eigen ‘hypervisor’, Hyper-V genaamd. Zo neemt het bedrijf het op tegen de VMware’s op de markt.

Microsoft betreedt de virtualisatiemarkt met een eigen ‘hypervisor’, Hyper-V genaamd. Zo neemt het bedrijf het op tegen de VMware’s op de markt.

Met Hyper-V ingebakken in Windows Server 2008 is virtualisatie een bijkomende sterkte van het platform. Hyper-V is te downloaden voor nieuwe klanten, maar bestaande Windows Server 2008-klanten kunnen de hypervisor via de updates ontvangen.

Het is zeker twee maanden vroeger dan verwacht dat Microsoft zijn hypervisor lanceert. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows Server 2008 van bij de lancering de definitieve versie van de hypervisor aan boord zou hebben. Maar in februari zat er slechts bètaversie bij het besturingssysteem. Microsoft beloofde dat de definitieve versie 180 dagen later zou verschijnen. Die wachtperiode is dus uiteindelijk ingekort.

Overigens: best nog 60 dagen wachten om Exchange Server 2007 SP1 uit te rollen bovenop de hypervisor. Het Exchange-team heeft die tijd nodig voor het vastleggen van de richtlijnen voor ondersteuning en best practices.

Microsoft waagt zich dus weer op nieuw terrein, een marktsegment waar vooral EMC-dochter VMware het mooie weer maakt. Voorlopig is Hyper-V qua functionaliteiten nog niet evenwaardig, maar analisten zijn het erover eens dat Microsoft er een handje van weg heeft om langzaam aan een bestaand marktaandeel te vreten. Bovendien heeft Microsoft het voordeel dat Hyper-V kan surfen op het aanzienlijke marktaandeel van de Microsoft Server-software. Met andere woorden: wie Windows-servers heeft draaien, zou op termijn wel eens voor het gemak van Hyper-V kunnen kiezen, ten nadele van VMware.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content