Microsoft lanceert Windows Phone 8.1 met Cortana

Op zijn Build-conferentie toont Microsoft de nieuwste versie van Windows Phone. Ook de digitale spraakassistent Cortana komt tot leven.

Op zijn Build-conferentie toont Microsoft de nieuwste versie van Windows Phone. Ook de digitale spraakassistent Cortana komt tot leven.
Windows Phone 8.1 heeft een aantal nieuwigheden. Zo introduceert het bedrijf Action Center, een menu dat je van boven naar onder sleept om meldingen en snelkoppelingen te zien. “De gebruiker kan zelf kiezen of een app geluid, vibratie of een melding in het action center geeft.” Het action center is toegankelijk vanaf het lock screen.

Een andere nieuwigheid is dat je de app tiles voortaan kan personaliseren. Zo kan je een foto instellen die vervolgens over je app tiles loopt.

Maar de grote nieuwigheid in Windows Phone 8.1 is Cortana. Microsoft’s persoonlijke spraakassistent en meteen ook het antwoord op Siri van Apple. Waar er bij Windows Phone 8 enkel rekening werd gehouden met vooraf gedefiniërde zinnen, begrijpt Cortana grammatica en context.

De spraakassistent herkent zaken als ‘zet de wekker om 7 uur’ of ‘zoek mij een goed Mexicaans restaurant in de buurt.’ Momenteel werkt de functie wel enkel op toestellen die met de VS als thuislocatie. Nadien volgen China en het Verenigd Koninkrijk. En uiteraard werkt de functie momenteel enkel in het Engels.

Wat Cortana, een vrouwelijk personage die haar oorsprong heeft bij de spellenreeks Halo, bijzonder maakt is dat alle gegevens die de assistent over je bijhoudt ook te raadplegen zijn. Zo houdt het bij wie tot je nauwe vriendengroep behoort of wanneer je liever niet gestoord wil worden. Maar je kan die dingen ook aanpassen of verwijderen. “De gebruiker heeft controle over wat Cortana doet en weet”, legt Joe Belfiore, CVP Operating Systems Group, uit.

Is Cortana feilloos? Neen. De toepassing zit nog in beta en toonde tijdens de demo een paar foutjes. Zo begreep de assistent niet dat “de tweede op de lijst” van een restaurantenlijst moest worden opgebeld. Maar de app houdt wel rekening met de context en lijkt de meeste Engelstalige vragen en opdrachten te begrijpen. De internetmotor achter Cortana is gebaseerd op Bing. Maar je kan de app ook toegang geven tot je email om bijvoorbeeld reisplannen te herkennen en op te volgen (bijvoorbeeld bij een vertraagde vlucht).

Voor de zakelijke gebruiker heeft Windows Phone 8.1 Enterprise VPN. Verder is er onder meer video editing mogelijk en Bluetooh LE ondersteuning. Ook de agendafunctie (Calendar) wordt opgefrist en laat je nu swipen naar rechts om de volgende kalederdag weer te geven. Tegelijk kan je uitzoomen naar een weekoverzicht.

Gratis wifi
Wi-fi sense is een functie die de juiste draadloze netwerken moet herkennen. Zo wordt je toestel automatisch verbonden met gratis wifi-toegangspunten. Zelfs het opgeven van een emailadres kan je automatiseren, inclusief het accepteren van de gebruiksvoorwaarden. Waarmee Microsoft zelf onrechtstreeks toegeeft dat niemand die lange juridische teksten wil lezen.Extra leuk is de mogelijkheid om in gesprekken naar Skype over te schakelen. Tijdens het bellen krijg je een knop om naar een videogesprek over te schakelen. De lijn blijft open tot er een verbinding is. Een functie die ook handig is om telefoonkosten uit te sparen wanneer je verbonden bent met een wifi-netwerk thuis of op het werk.

Microsoft verbeterde ook het toetsenbord waarmee je voortaan kan swipen, al glijdend over de letters gaan. Windows Phone 8.1 herkent de woorden meestal vlot en volgens Joe Belfiore van Microsoft is dit nu het snelste (digitale) toetsenbnord voor je smartphone.

Voor consumenten is Windows Phone 8.1 beschikbaar in de komende maanden. Op nieuwe toestellen is dat al vanaf eind april of begin mei. Developers hebben nu al toegang tot Windows Phone 8.1 dev preview program.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content