Microsoft maakt betaalde ondersteuning Windows XP goedkoper

© Reuters

Grote bedrijven die toch nog Windows XP willen gebruiken met updates, kunnen dat goedkoper dan eerst gedacht.

Grote bedrijven die toch nog Windows XP willen gebruiken met updates, kunnen dat goedkoper dan eerst gedacht. Microsoft trok op 8 april de stekker uit Windows XP. Dat wil zeggen dat er geen veiligheidsupdates meer verschijnen voor het besturingssysteem. Maar grote bedrijven (+750 pc’s) kunnen, tegen betaling, wel een zogenaamde Custom Support Agreement afsluiten om alsnog updates te ontvangen.

Volgens verschillende bronnen van Computerworld heeft Microsoft vlak voor 8 april besloten die prijzen te verlagen. In een concreet geval zou een supportcontract ter waarde van twee miljoen dollar voor tienduizend pc’s iets later zijn verlaagd tot 250.000 dollar. De prijzen van zulke contracten worden geval per geval besproken. Maar het lijkt er op dat Microsoft 200 dollar per pc die het moet ondersteunen aanrekent met een plafond op een kwart miljoen dollar. Eerder lag dat plafond op vijf miljoen dollar.

Het technologieblad denkt dat Microsoft de prijzen heeft verlaagd omdat het in de afgelopen weken merkte dat verschillende grote Windows XP-gebruikers de deadline van 8 april niet zouden halen. Tegelijk wou het mogelijk niet het imago wekken dat het extra geld wou verdienen met een besturingssteem dat het zelf heeft stopgezet, zij het dertien jaar na de release ervan.

De updates langer blijven leveren voor iedereen is geen optie. Dan zou het bedrijf waarschijnlijk kwade reacties losweken bij klanten die wel geld hebben uitgegeven voor een upgrade naar Windows 8.1. Bovendien zou dan niemand nog doorzetten met de migratieplannen naar een nieuwe versie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content