Microsoft-manager Philippe Rogge: ‘Windows 8 verenigt PC en tablet’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Donderdag introduceerde Microsoft het Windows 8-besturingssysteem en de Surface RT-tablet. Drie vragen aan Philippe Rogge, General Manager van Microsoft België en columnist van Knack.be.

Donderdag introduceerde Microsoft het Windows 8-besturingssysteem en de Surface RT-tablet. Drie vragen aan Philippe Rogge, General Manager van Microsoft België en columnist van Knack.be.

Waarom moeten we Windows 8 hebben? Philippe Rogge: ‘Windows 8 borduurt voort op Windows 7, en voegt er een opstarttijd van 8 seconden en een energiebesparing van 15 procent aan toe. Het verenigt PC en tablet: de nieuwe interface laat zich even goed bedienen met toetsenbord en muis als met vingerbewegingen op touchscreens.’

‘Naast de apps op het startscherm – waaronder Bing, Xbox Music en toepassingen voor mail, foto’s, spelletjes – zijn er in de applicatiestore nog meer dan tienduizend apps beschikbaar waarmee je je PC of tablet kan personaliseren.’

‘Het besturingssysteem is van toepassing op verschillende soorten toestellen: notebooks en Ultrabooks, maar ook tablets, hybride toestellen en convertibles. Die laatste twee zijn toestellen waarbij je het toetsenbord kan losmaken van het scherm, of het volledig kan ‘omklikken’.’

Wat betekent Windows 8 voor de zakelijke markt? Rogge: ‘Steeds meer medewerkers gebruiken graag hun eigen toestel op de werkvloer – ‘Bring your own device’, heet deze trend. Daarvoor heb je een toestel nodig dat productieve taken aankan en dat op een veilige manier geïntegreerd kan worden in de bestaande IT-infrastructuur van het bedrijf. Windows 8-apparaten kunnen met Office werken en zijn aan te sluiten op printers en USB-accessoires. En er is een beveiligingssysteem ingebouwd om virussen buiten te houden en om je toestel te versleutelen in geval van verlies.
Vele bedrijven hebben groepslicenties, die een automatische upgrade bieden naar het meest recente besturingssysteem.

Is de Surface-tablet een iPad-killer? Rogge: De Surface geeft no compromise-idee gestalte; hij is geschikt voor professioneel en persoonlijk gebruik. Volgens mij zit de sterkte van Microsoft in de samenwerking met zijn partners, zoals hardwarefabrikanten. Dat maakt dat kopers kunnen kiezen uit verschillende modellen.

De tablet wordt in eerste instantie in zes landen uitgebracht, maar vooralsnog niet in België.

Windows 8 is verkrijgbaar in België voor een promotieprijs van 29,99 euro tot eind januari 2013. Op zaterdag 27 demonstreert Microsoft het besturingssysteem in Fnac-, MediaMarkt-, Saturn- en Makrowinkels over heel België. En in Antwerpen-Centraal en Brussel-Zuid kan je het besturingssysteem uitproberen op een enorm touchscreen van Clear Channel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content