Microsoft mikt op low end met nieuwe update voor Windows Phone

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Microsoft wil het maken van Windows Phone-toestellen vergemakkelijken en laat daarom de teugels vieren. Niet alleen worden er goedkopere chipsets ondersteund, de softwaregigant komt ook met een ‘white label’ referentiedesign voor low end devices.

Microsoft wil het maken van Windows Phone-toestellen vergemakkelijken en laat daarom de teugels vieren. Niet alleen worden er goedkopere chipsets ondersteund, de softwaregigant komt ook met een ‘white label’ referentiedesign voor low end devices. Microsoft beseft terecht dat de smartphonegroei straks vooral in de goedkopere segmenten moet worden gezocht, én in de opkomende markten, en doet er dan ook alles aan om het bouwen van goedkope Windows Phone toestellen te vergemakkelijken.

De nieuwe update voor het mobiele besturingssysteem, die verwacht wordt tegen de lente, zal dan ook de low end chipsets van Qualcomm ondersteunen (de 200 en de 400 reeksen), en komt met enkele aanpassingen (zoals de mogelijkheid om fysieke knoppen te vervangen door ‘on screen’-buttons), waardoor hardware die gebruikt werd voor Android-toestellen gemakkelijker kan ‘hergebruikt’ worden voor Windows Phone-devices.

Daarenboven wordt het makkelijker om data of apps te stockeren op microSD-kaartjes, zodat producenten toestellen kunnen bouwen met een werkgeheugen van slechts 512 MB en 4 GB storage.

Microsoft komt trouwens met een eigen ‘referentiedesign’ voor goedkope Windows Phone-toestellen. Dat ‘white label’-design mag naar hartenlust gebruikt worden door alle producenten die een WP-telefoon willen maken. Wie met vragen zit kan trouwens terecht op een gloednieuwe nieuwe hardware-portaalsite (à la Android), die voor de gelegenheid wordt opgestart.

Dual-SIM
Een andere belangrijke verandering voor de nieuwe WP8-update is de ondersteuning van dual-SIM, mét de mogelijkheid om messaging-tegels in de user interface aan elkaar te linken. Met dual-SIM-ondersteuning mikt Microsoft niet enkel op de opkomende markten, ook binnen Europa winnen dergelijke toestellen aan populariteit (alleen voorlopig niet in België).

De kans is groot dat het hier niet bij blijft. Om beter te kunnen concurreren met Android overweegt Microsoft om zijn (behoorlijk dure) licenties voor het Windows Phone-systeem gratis te maken voor toestellenfabrikanten. Volgens sommige Amerikaanse bronnen zouden die gratis licenties er al kunnen komen bij de officiële release van deze WP-update.

Dat het Microsoft menens is in de low end range en in de strijd met Android, mag ook blijken uit de resem nieuwe partners die goedkope Windows Phone toestellen in de markt gaan zetten. Op het Mobile World Congress in Barcelona werd een heel waslijst aan namen vrijgegeven, waaronder zelfs Indische spelers als Xolo en Karbonn, namen die we hier nog nooit gehoord hebben.

In elk geval zitten er nieuwe WP-toestellen in de pijplijn van HTC, Huawei, Samsung, LG, Lenovo, ZTE, Foxconn, JSR, Longsheer en nog enkele anderen, maar zoals één van de analisten terecht opmerkte op Twitter: wat is Windows Phone met nieuwe toestellen als er geen degelijke marketinginspanningen worden gedaan om ze te verpatsen?

Afwachten hoe dat uitdraait.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content