Microsoft nu ook een ‘devices’-bedrijf

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

In de jaarlijkse brief aan zijn aandeelhouders stelt ceo Steve Ballmer uitdrukkelijk dat naast ‘services’ ook ‘devices’ voortaan ‘our business’ zijn voor Microsoft.

In de jaarlijkse brief aan zijn aandeelhouders stelt ceo Steve Ballmer uitdrukkelijk dat naast ‘services’ ook ‘devices’ voortaan ‘our business’ zijn voor Microsoft. Was voor velen Microsoft het spreekwoordelijke softwarebedrijf, met wat hardware in de periferie of huissfeer, dan lijkt daar nu definitief verandering in te komen. In zijn brief aan de aandeelhouders schrijft Steve Ballmer dat “de volle waarde van onze software zichtbaar wordt in de wijze waarop mensen gebruik maken van toestellen en diensten in hun werk en in hun persoonlijk keven. Dat is een belangrijke verschuiving, zowel in wat we doen en hoe we onszelf zien, als een bedrijf met toestellen en diensten.”

Wat de hardware betreft, mikt Microsoft op toestellen met ingebouwde diensten die “een heerlijke, naadloze ervaring bieden doorheen hardware, software en diensten.” Die – vaak – consumenten toestellen zullen tevens in toenemende mate toegang tot bedrijfsdata en -toepassingen zoeken, wat voor bedrijven een uitdaging vormt, aldus Microsoft, en “bedrijven helpen de overstap te zetten naar de cloud is één van onze grootste opportuniteiten.”

De haak waaraan dit alles wordt opgehangen is en blijft Windows, met versie 8 – verwacht voor 26 oktober – als “het ene platform op pc, tablet, telefoons en cloud.”

Roerige markt

Sinds Microsoft eerder dit jaar zijn Surface tablet aankondigde, bleef het wel onrustig op de hardware markt. Niet alleen liet Microsoft wat spelers in het duister over het prijspunt waarop het de Surface tablets wil introduceren, tot ontstemming van de andere hardwarebouwers in het Windows 8 ecosysteem.

Ondertussen werd wel duidelijk dat de prijsvork ca. 300 tot 800 dollar zal bedragen, wat dus niet meteen wijst op een toestel aan de onder- of instapzijde van de markt. Maar het feit zelf dat Microsoft een rechtstreekse concurrent met de vroegere partners wordt, zorgt voor ophef.

Hoewel op de recente IFA-beurs in Berlijn een verrassend groot aantal Windows 8 toestellen werden aangekondigd, bestaat er uitdrukkelijk wrevel bij de klassieke hardwarepartners van Microsoft. Zo heeft de voorzitter en ceo van Acer opgemerkt dat, als Microsoft in de hardware business stapt, dat “negatief zou zijn voor het wereldwijde [pc-]ecosysteem.”

Marktwaarnemers zien een en ander wel als een uitdaging hoe Microsoft de veranderingen in de markt zal doormaken. Immers, ontwikkelingen als de opkomst van non-x86/non-Windows gesteunde toestellen in bedrijven, webdiensten en -toepassingen, apps etc. belagen wel de klassieke machtspositie van Microsoft toepassingen op bedrijfssystemen.

Ook is de overstap van een licentieverkoop-gerichte omzet naar meer diensten/abonnementen-gesteunde omzet voor bedrijven niet altijd even pijnloos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content