Microsoft onthult de langverwachte Xbox One

© Reuters

Microsoft heeft dinsdagavond de langverwachte opvolger van de Xbox 360 aangekondigd. De nieuwe entertainmentconsole ligt later dit jaar in de winkel. Het draagt de naam Xbox One.

Xbox One is volgens Microsoft een ‘all-in-one entertainment-console’. Het betreft hier de opvolger van de in 2005 geïntroduceerde Xbox 360. Waar de Xbox 360 vooral een game-console was, ging Microsoft tijdens de presentatie vooral in op de multimedia-functies. “Xbox One is de centrale multimedia-hub in de woonkamer, waarbij de gebruiker centraal staat”, aldus Don Mattrick van Microsoft.

Om de gebruiker eenvoudig met de console te laten communiceren via stem en bewegingen, wordt bij ieder console een vernieuwde versie van de Kinect-sensor geleverd. Xbox One belooft daarnaast in contact te staan met alle media-apparaten in de woonkamer. Door simpelweg “Xbox aan” te zeggen, zal de console opstarten en de tv worden ingeschakeld. Het stemcommando “kijk tv” zorgt ervoor dat er wordt overgeschakeld naar live televisie, en “luister muziek” opent de muziekspeler.

Skype

Xbox One draait op een Windows-kernel en heeft een diepe integratie met Skype. Videogesprekken kunnen in een pop-up-venster gevoerd worden, terwijl je een game speelt of tv kijktn. Tijdens de presentatie viel op dat er geen laadtijden waren tussen de stemopdrachten en het opstarten van de apps, en ook het opstarten van het console zelf gebeurde binnen enkele seconden.

Microsofts nieuw console draait op een processor met acht kernen en heeft 8 GB aan RAM ter beschikking. Verder is er een ondersteuning voor usb 3.0, kan de One Blu-ray-schijfjes afspelen en heeft de harde schijf een volume van 500 GB.

Controller

Hoewel er lange tijd geruchten gingen over een Xbox-controller met een geïntegreerd touchscreen, lijkt de Xbox One-controller verrassend veel op die van de Xbox 360. Tijdens de presentatie werden er maar een handjevol games gepresenteerd, maar Microsoft wist wel te vermelden dat ‘Call of Duty: Ghosts’ tijdelijk exclusief speelbaar zal zijn op de Xbox One.

De Xbox One zal later dit jaar wereldwijd beschikbaar worden. Wat het apparaat moet kosten, is nog niet bekend. Microsoft maakt meer details bekend tijdens de E3-gamesbeurs, begin juni in Los Angeles. (Elsevier/Elmar Rekers/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content