Microsoft onthult Windows Phone 8

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Enkele dagen na de lancering van Windows 8 voor PC’s en tablets, heeft Microsoft maandag het Windows Phone 8-besturingssysteem voor smartphones voorgesteld. Het concern rond Steve Ballmer wil zich onderscheiden door te focussen op personalisatie.

Enkele dagen na de lancering van Windows 8 voor PC’s en tablets, heeft Microsoft maandag het Windows Phone 8-besturingssysteem voor smartphones voorgesteld. Het concern rond Steve Ballmer wil zich onderscheiden door te focussen op personalisatie.

Zo krijgt het vergrendelingsscherm een nieuw ontwerp, dat de content uit je lievelingsapps centraal plaatst. Je kan bijvoorbeeld realtime meldingen in het beginscherm laten lopen, of een dynamische collega van je (Facebook)foto’s.

Er zijn intussen 120.000 apps te downloaden via de appstore van Microsoft, zegt Joe Belfiore van Microsoft. Van de 50 populairste applicaties van alle platforms, zijn er volgens Microsoft 46 geoptimaliseerd voor Windows (Phone) 8, waaronder Facebook, Twitter en Skype. Die laatste draait op de achtergrond zonder extra batterijverbruik. Begin 2013 volgt de muziektoepassing Pandora, waarmee je het hele jaar door gratis muziek kan beluisteren zonder contextuele advertenties. Microsoft stelde zoals aangekondigd ook een eigen muziekstreamingdienst voor: Xbox Music, te gebruiken op de Xbox 360 en op smartphones, tablets en PC’s die Windows 8 ondersteunen. Handig hierbij is de optie om een volledige iTunes-bibliotheek draadloos over te zetten naar Xbox Music.

Een andere nieuwe functionaliteit is Data Sence. Die maakt het mogelijk om je dataverbruik in het oog te houden, en om 45 procent meer webpagina’s te openen met dezelfde databundel, aldus Microsoft. Tenslotte kan je met Data Sence overal nabijgelegen WiFi-hotspots opsporen, die op een virtueel mapje worden weergegeven.

En dan zijn er ook nog de ‘Kid’s Corner’ en de ‘Rooms’. De eerste is een soort telefoon-in-telefoon-functie waarbij ouders kunnen bepalen welke apps – games, video’s, muziek – hun kinderen mogen raadplegen, zonder dat hun eigen content per ongeluk aangepast kan worden. De tweede is een ‘groepsapplicatie’ waarbij je bijvoorbeeld foto’s, kalenders en to-do lijstjes kan delen met zelf samengestelde groepen zoals familieleden of vrienden.

Tenslotte biedt Windows Phone 8 een nauwere integratie met SkyDrive, om je Office-documenten, foto’s, video’s en muziekbestanden te synchroniseren met al je apparaten – ook types die andere besturingssystemen ondersteunen, zoals de iPhone. SkyDrive biedt 7GB aan gratis opslagcapaciteit.

Enkele nieuwe apparaten die Windows Phone 8 draaien zijn de Nokia Lumia 920, de Samsung ATIV S en de HTC 8X, in Europa te koop vanaf komend weekend. Een eigen Surface-smartphone van Microsoft, waarover de afgelopen maand druk gespeculeerd werd, blijft voorlopig uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content