Microsoft ontkent dat het de NSA laat meeluisteren

© Reuters

Technologieginat Microsoft ontkent dat de Amerikaanse geheime dienst NSA rechtstreeks toegang heeft tot de gegevens van gebruikers van diensten als Outlook en Skype.

Het bedrijf heeft de Amerikaanse regering gevraagd om te mogen bekendmaken hoeveel gegevens precies werden meegedeeld aan de autoriteiten.

De ontkenning, die volgt op berichten van de Britse krant The Guardian op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden, ligt in dezelfde lijn als verklaringen die technologiebedrijven Google, Apple en Facebook sinds begin juni aflegden. Volgens Snowden nemen deze en andere groepen deel aan het spionageprogramma Prism en geven ze de NSA-analisten rechtstreeks toegang tot hun servers.

Wettelijke procedures

“Microsoft geeft geen enkele staat een rechtstreekse toegang tot gegevens van klanten”, schrijft Brad Smith, juridisch directeur van de groep, op de Microsoft-website technet.com. “Als een staat gegevens vraagt, ook voor motieven van nationale veiligheid, moet die de wettelijke procedures volgen.”

Smith benadrukt dat “slechts een minuscule fractie” van de klantengegevens deel uitmaakt van een vraag van de overheden in verband met het strafrecht of de nationale veiligheid.

Klacht

Ondertussen raakte ook bekend dat er een nieuwe klacht is ingediend tegen het NSA-spionageprogramma. Negentien burgerrechten- en andere organisaties hebben samen in Californië een klacht ingediend tegen de Amerikaanse regering. Ze eisen dat het programma wordt stopgezet en dat de verzamelde gegevens worden vernietigd.

In juni diende de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU al een gelijkaardige klacht in in New York. (Belga/TV)

Partner Content