Microsoft opent Brussels spectrumobservatorium

Microsoft start met een nieuw spectrumobservatorium in Brussel. Bedoeling is het spectrumgebruik beter in kaart te brengen. Het is zijn vierde dergelijke installatie en de eerste op het Europese vasteland.

Microsoft start met een nieuw spectrumobservatorium in Brussel. Bedoeling is het spectrumgebruik beter in kaart te brengen. Het is zijn vierde dergelijke installatie en de eerste op het Europese vasteland.

Microsoft had al zogenaamde spectrumobservatoria in Redmond, Seattle en Washington DC. Nu komt er een vierde bij in Brussel, het eerste in Europa. Met het observatorium wil Microsoft het spectrumgebruik in reële tijd registreren. Zo wil het een grote dataverzameling aanleggen die gebruikt kan worden om tot een beter gebruik te komen van beschikbare frequenties voor draadloze connectiviteit.

Door de explosieve groei van draadloze data lijkt er een tekort te zijn aan spectrum. Vorige week waarschuwde Deloitte nog voor onvermijdelijke files op draadloze netwerken . Veel specialisten vinden echter dat er voldoende spectrum voorhanden is, maar dat de technologie en de regelgeving heel wat beter kunnen. De gegevens die Microsoft met zijn spectrumobservatoria verzamelt, kunnen helpen om deze discussie op basis van data in plaats van emoties te beslechten.

Het Brusselse spectrumobservatorium van Microsoft bevindt zich op de Nervierslaan in Etterbeek en verzamelt gegevens met behulp van RFeye-apparaten van het Britse bedrijf CRFS. RFeye kan alle signalen registreren die verzonden worden in het frequentiebereik van 30 MHz tot 6 GHz, dat gebruikt wordt voor allerlei toepassingen, van het uitzenden van tv-signalen tot draadloze telefoons en alles daartussen. Aan de hand van grafieken kan zo worden nagegaan hoe druk het werkelijk is in veelgebruikte frequentiebanden. De gegevens zijn publiek raadpleegbaar op de website van het Microsoft Spectrum Observatory. De website werd gebouwd met Microsoft Azure. Iedereen kan er zelf grafieken opvragen voor de spectra waarin hij of zij geïnteresseerd is.

Microsoft is zelf een grote voorstander van zogenaamde ‘white spaces devices’, zenders die onbenutte ‘witte ruis’ in het spectrum gebruiken. De spectrumobservatoria kunnen helpen bij het onderzoek naar hoe die witte ruis efficiënt ingezet kan worden voor draadloze dataoverdracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content