Microsoft opent Cybercrime Center

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Microsoft brengt op zijn Redmond campus technische en andere security-experten samen, die wereldwijd bedrijven en overheden bijstaan in hun strijd tegen cybermisdaad van alle aard.

In de voorbije jaren heeft Microsoft met eigen teams – onder meer de Digital Crime Unit (DCU) – al bij herhaling criminele cyberorganisaties helpen oprollen, zoals het bijzonder grote Rustock botnetwetwerk eind 2011. Om de bestrijding van cybermisdaad nog efficiënter te laten verlopen, heeft Microsoft nu technische en rechtsteams samengebracht in een nieuw Cybercrime Center op zijn campus in Redmond (VS). Op die plek zullen de Microsoft werknemers hun eigen expertise bundelen met deze van hun collega’s wereldwijd, evenals overheidsdiensten en bedrijven, zowel klanten als partners. Deze laatsten kunnen hier terecht in afzonderlijke beveiligde ruimten om gedurende langere perioden samen te werken met Microsoft experten.

Het centrum beschikt voor dit alles over gesofisticeerde tools voor cyber forensisch onderzoek, naast middelen als SitePrint, dat de online netwerken van georganiseerde misdaad in kaart brengt. Ook is er PhotoDNA, voor de strijd tegen kinderporno (ook aangewend door bedrijven als Facebook en Twitter). Voorts beschikt het Center over Microsofts informatie inzake securitygebeurtenissen in de wereld, en faciliteiten waar kan worden samengewerkt op een multidisciplinaire wijze.

Qua werking en aankleding werd het Center al vergeleken met de onderzoekscentra in televisieseries als CSI, maar het vormt dan “wel een werkzame filmset,” aldus David Finn, verbonden aan de rechtsdienst van de DCU, waar “echte misdaadbestrijding aan de gang is.”

Partner Content