Microsoft pakt misleidende apps aan

De wildgroei aan malafide en officieuze apps zorgt er voor dat Microsoft strenger optreedt tegen dit soort toepassingen

De wildgroei aan malafide en officieuze apps zorgt er voor dat Microsoft strenger optreedt tegen dit soort toepassingen. Wie vandaag in de Windows Store zoekt naar Facebook of Snapchat krijgt steevast resultaten, maar geen van die apps komen van Facebook of Snapchat zelf. Het zijn in het beste geval onafhankelijke apps die dezelfde functies hebben. Maar evenzeer gaat het soms malafide toepassingen die je gegevens misbruiken.

Microsoft wil daar nu strenger tegen optreden met aangepaste regels. De naamgeving moet accuraat en duidelijk zijn, toepassingen moeten in correcte categoriën zitten en, misschien wel het belangrijkste, iconen mogen niet leiden tot verwarring met andere apps.

Het bedrijf neemt de stap nadat het van gebruikers te horen kreeg dat het moeilijk is om de juiste app te vinden tussen verschillende varianten. Dat probleem bestaat al sinds de lancering, maar Microsoft was vooralsnog niet enthousiast om hier streng in te snijden, met 400.000 apps is het immers nog steeds een volger in de concurrentiestrijd met Apple en Google die beiden meer dan een miljoen apps aanbieden.

Microsoft wijst er op dat dit een work in progress is. Het verduidelijkt in een blogpost dat veel ontwikkelaars vaak geen slechte bedoelingen hebben en hun app ook aanpassen als MS hen hierop wijst. Maar tegelijk heeft het bedrijf intussen ook 1.500 apps weggehaald omdat ze weigeren in te gaan op een aanpassingsverzoek.

Wie overigens op zoek is naar de Facebook-app op Windows Phone gebruikt best de app die door Microsoft zelf werd ontwikkeld. Facebook heeft momenteel geen officiële app. Van Snapchat is er momenteel geen betrouwbare versie voor Windows Phone. Opgelet dus met apps die dezelfde functies aanbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content