Microsoft schrapt ook zijn Android-smartphones

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Samen met de aankondiging dat Microsoft 18.000 jobs schrapt, laat ceo Satya Nadella weten dat zijn bedrijf een streep trekt onder de Nokia X-smartphones, die draaien op het Android-besturingssysteem.

Samen met de aankondiging dat Microsoft 18.000 jobs schrapt, laat ceo Satya Nadella weten dat zijn bedrijf een streep trekt onder de Nokia X-smartphones, die draaien op het Android-besturingssysteem.

Enkele maanden na de aankondiging van de overname (van de mobiele divisie) van Nokia door Microsoft, ‘choqueerden’ de Finnen nog een laatste keer met de introductie van een reeks goedkope smartphones die draaien op Google’s Android, en niet op Windows Phone van ‘softwarepartner’ Microsoft.

Op het Mobile World Congress in Barcelona opperde ceo Stephen Elop van Nokia nog dat de ‘Nokia X’-familie een nieuw merk zou worden, dat zich ergens tussen Asha (de instapmodellen van Nokia) en de Lumia-reeks (de smartphones met Windows Phone) in zou situeren.

De X-reeks draaide wel op Android, maar Nokia voorzag toch in een eigen interface (gebaseerd op het Windows Phone/Lumia design) en in heel wat Microsoft-diensten. Waardoor je als eindresultaat Android-toestellen kreeg die verdacht veel weg hadden van WP-smartphones.

Nokia hoopte met die nieuwe Android-toestellen snel marktaandeel te winnen, vooral in de opkomende markten. Bedoeling was om de stap voor nieuwe klanten te verkleinen, om later alsnog naar een Lumia met Windows Phone over te stappen.

Dankzij een erg aantrekkelijk prijskaartje voor de ‘Nokia X’-toestellen (vanaf 89 euro) leek het er even op dat de reeks binnenkort zou gaan opduiken in de top tien van bestverkochte smartphones wereldwijd.

Intussen is het echter duidelijk dat het zo ver niet zal komen. In de brief aan zijn werknemers geeft Nadella immers te kennen dat de Nokia X-telefoons ‘uitgefaseerd’ zullen worden, en vervangen door goedkope Windows Phone toestellen (het bedrijf geeft zijn WP-licenties tegenwoordig gratis weg voor kleine en goedkope toestellen).

“We plan to shift select Nokia X product designs to become Lumia products running Windows”, klinkt het. De geruchten over de komst van meer Android-producten van Microsoft worden daarmee meteen de kop ingedrukt.

Al klinkt het steeds vaker dat je straks ook Android-apps zal kunnen draaien op Windows Phone-toestellen, maar dat is een ander verhaal.

Asha

Overigens, en dit ter volledigheid, worden ook de Asha- en de Series 40-telefoons van Nokia ‘uitgefaseerd’ binnen de 18 maanden. Hoewel die feature phones nog steeds erg populair zijn in de opkomende markten, zet Microsoft voortaan alles in op Windows Phone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content