Microsoft sluit sluiproute Windows 10 upgrade af

© Reuters

Microsoft wees er nota bene zelf op, op de sluiproute om de upgrade van Windows 10 te bemachtigen. Maar wie daar nog geen gebruik van heeft gemaakt, is nu te laat.

Het is bekend, en voor sommigen frustrerend: Microsoft rolt Windows 10 in golven uit, en dat geldt ook voor de upgrades. Voor wie niet wachten kon op de november-upgrade, was er een oplossing. Gabriel Aul, algemeen directeur engineering in Microsofts divisie besturingssystemen, adviseerde ongeduldigen zelf in een tweet om gebruik te maken van Microsofts Media Creation Tool. Met het .iso-bestand dat via dat tool te downloaden is, kon je direct je Windows 10-pc verversen.

Geen actueel .iso-bestand meer te maken

Via het Media Creation Tool is nu echter geen .iso-bestand met de actuele versie van Windows 10 meer te maken. De bestanden die Microsoft via dat tool aanbiedt, zijn weer alleen de bestanden die het 29 juli jl. uitbracht. De bestanden die deel uitmaken van Windows 1511, de november-upgrade, ontbreken.

Microsoft heeft geen reden gegeven voor het verwijderen van de november-upgrade uit de bestanden die je met het Media Creation Tool kunt downloaden; het heeft daar zelfs niet voor gewaarschuwd. Dat is op zich merkwaardig. In het verleden heeft Microsoft altijd gesteld dat het bij iedere upgrade een .iso-bestand beschikbaar zou maken. Aan wederverkopers heeft Microsoft wel gecommuniceerd, dat toekomstige installaties via Windows Upgrade plaats dienen te vinden.

Negatieve consequenties

Dat er geen actuele versie van Windows 10 te downloaden is als een .iso-bestand heeft, behalve dat men nu moet wachten totdat Microsoft de upgrade aanbiedt, nog een paar vervelende gevolgen. Wie Windows 10 nu downloadt, moet eerst de versie van 29 juli installeren, en daaroverheen de upgrade van 12 november. Dat betekent twee downloads van elk 3 gigabyte. Tussen die twee stappen moet je dan ook nog verplicht een maand wachten, omdat de overstapper een maand bedenktijd heeft; kennelijk maakt de upgrade een terugtocht naar Windows 7 onmogelijk. Wie nu al verschillende apparaten onder Windows 10 heeft draaien, zal deze daarnaast nu niet snel met een USB-stick of dvd-schijf kunnen upgraden. Elk apparaat zal afzonderlijk de Windows Update-routine moeten doorlopen.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content