Microsoft sponsort open source

Microsoft doet weer een opvallende stap richting opensource software: het sponsort de webserver Apache.

Microsoft doet weer een opvallende stap richting opensource software: het sponsort de webserver Apache.

Microsoft treedt toe tot de stichting achter de veelgebruikte opensource webserver Apache. Het nieuwste lid van de Apache Software Foundation steekt 100.000 dollar in de webserver die vooral draait op Linux. Dat bedrag is de jaarcontributie voor een Platinum Sponsor, het hoogste sponsorniveau binnen deze opensource stichting.

Het toetreden van de Windows-maker tot de Apache Software Foundation is bekend gemaakt aan het eind van opensource bijeenkomst Oscon, die vorige week plaatsvond in Portland (Oregon, Verenigde Staten). Sam Ramji, directeur van het Open Source Software Lab van Microsoft, bracht het nieuws in zijn toespraak op Oscon.

Ramji had meer opensource aankondigingen vanuit Microsoft. Zo brengt de softwareproducent een patch uit voor ADOdb, een veelgebruikte opensource datatoegangslaag voor scripttaal PHP. Die patch maakt aansluiting mogelijk op Microsofts eigen database SQL Server. De ADOdb-patch wordt uitgebracht onder de opensource licentie LGPL (Lesser GPL), die een minder ‘pure’ vorm van open source is dan de bekende GPL.

Microsoft heeft eerder al toenadering gezocht tot open source. Zo is er in 2006 al een formele overeenkomst gesloten met leverancier Zend, bekend maker van PHP-programmeertools. Daarnaast is het nieuwe Windows Server 2008 geoptimaliseerd voor PHP en is die scripttaal gecertificeerd voor gebruik op die serveruitvoering van Windows. Ook biedt Microsoft zijn multimediatechnologie SilverLight voor het opensource besturingssysteem Linux.

De stappen die Microsoft richting open source zet, zijn echter niet onomstreden. Zo heeft de samenwerking met Linux-leverancier Novell veel stof doen opwaaien. Klanten zijn echter blij met de overeenkomst tussen de twee voormalige aartsvijanden. Daarnaast is Microsofts sponsoring van een onderzoek naar open source neergesabeld als een pr-actie.

De softwareproducent heeft zich namelijk ook nogal kritisch uitgesproken over open source in het algemeen en Linux in het bijzonder. Enerzijds via officiële marketingcampagnes, anderzijds door uitlatingen van topmensen zoals ceo Steve Ballmer. Die beweert ook dat Linux bepaalde patenten van Microsoft schendt.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content