Microsoft SQL Server 2008 gaat in productie

Microsoft meldt een ‘release to manufacturing’ van de SQL Server 2008 code en biedt de nieuwkomer in zeven versies aan, inclusief een ‘Web’-editie.

Microsoft meldt een ‘release to manufacturing’ van de SQL Server 2008 code en biedt de nieuwkomer in zeven versies aan, inclusief een ‘Web’-editie.

Een drietal jaar na zijn voorganger en met ietwat vertraging heeft Microsoft de nieuwe iteratie van zijn SQL Server ‘databasebeheer- en business intelligence platform’ in productie genomen. Daaraan ging een uitgebreide periode van testen vooraf (inclusief ca. 450.000 downloads door klanten en partners), met naar verluidt vandaag al 75 implementaties op grote schaal. Onder meer Hilton Hotels Corp, Siemens AG en Xerox zouden testen hebben uitgevoerd.

Voor Microsoft vormt de SQL Server divisie een van de snelst groeiende activiteiten, waarbij deze nieuwe versie met zijn nieuwe mogelijkheden uitdrukkelijk op gebruikers van Oracle en alia in grote bedrijven mikt. Een logische stap, aangezien nogal wat softwarebouwers aan de onderzijde van de markt ondertussen ook al producten als MySQL hebben bekijken.

Nieuwe mogelijkheden omvatten onder meer ondersteuning voor policy-based beheer, het gebruik van geospatiale data, een makkelijker inladen van data uit Oracle, Teradata en Netweaver, een transparante data encryptie (zonder bestaande toepassinge te moeten wijzigen), evenals ondersteuning voor Microsoft’s Hyper-V virtualiseringssoftware (binnen 30 dagen).

Zeven edities

De nieuwe SQL Server 2008 komt beschikbaar in zeven versies: Enterprise (onder meer voor bedrijfskritieke toepassingen, zware OLTP toepassingen en serverconsolidatie), Standard (voor departementele toepassingen), Workgroup (voor gebruik in agentschappen etc), Developer (enkel bestemd voor ontwikkelings- en testdoeleinden), Express (een gratis editie met de kernfunctionaliteit, bestemd voor studie en de ontwikkeling van kleine toepassingen op individuele systemen en kleine servers) en Compact 3.5 (een gratis ‘ingebedde database’ versie). Nieuw is de Web editie ter ondersteuning van Web-gerichte toepassingen en mikt in het bijzonder op hosting bedrijven.

Voorts zal Microsoft ook de SQL Server Data Services (een ‘cloud’ service die nog volop in ontwikkeling is) overzetten naar SQL Server 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content