Microsoft stopt ondersteuning Windows 10 Mobile

Windows Mobile 10

Vandaag stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows 10 Mobile. Er verschijnen al geruime tijd geen smartphones meer met het besturingssysteem.

De stopzetting werd begin dit jaar al aangekondigd. Dat wil zeggen dat er vanaf 10 december geen beveiligingsupdates meer komen en dat nieuw ontdekte bugs niet meer worden aangepakt. Microsoft geeft zelf aan dat externe partijen dat mogelijk tegen betaling nog wel doen, maar raadt gebruikers aan om naar Android of iOS over te stappen.

Toestellen op Windows 10 Mobile (De opvolger van Windows Phone) blijven wel gewoon werken. Maar geleidelijk aan worden de toestellen dus wel kwetsbaarder voor bijvoorbeeld hackers. Vergelijkbaar met de stopzetting van de ondersteuning voor Windows XP voor pc’s enkele jaren geleden.

Het marktaandeel van Windows 10 Mobile momenteel is momenteel zeer beperkt. Volgens Statcounter gaat het vandaag om 0,15 procent van de mobiele markt. Ter vergelijking: Android zit momenteel op 75,82 procent. iOS op 22,9 procent.

Opmerkelijk is dat Microsoft net nu bekend maakt dat de Office apps voor Windows 10 Mobile tegen 12 januari 2021 geen ondersteuning meer krijgen. Het gaat hier onder meer om technische ondersteuning, bugs en securityproblemen die niet meer worden aangepakt. Wie Office gebruikt op een Windows Phone, krijgt dus geen ondersteuning meer op het toestel, maar nog wel op de Office-apps.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content