Microsoft toont Windows Server 8

Microsoft heeft nieuwe toepassingen van Windows Server 8 …

Microsoft heeft nieuwe toepassingen van Windows Server 8 (WinServer8) getoond tijdens zijn Build-conferentie in het Californische Anaheim.

Er is veel aandacht voor storage, netwerken en virtualisatie. Zo heeft het besturingssysteem, dat Windows Server 2008 R2 vervangt, nieuwe toepassingen voor dataopslag in virtuele omgevingen. Onder andere op het gebied van deduplicatie, thin provisioning, business continuity en disaster recovery.

Microsoft zegt dat de disaster recovery (dr)-toepassingen in virtuele omgevingen van Hyper-V zijn vereenvoudigd, dankzij de Hyper-V Replica-tool. Deze tool kan data repliceren, opslaan of verhuizen naar andere Windows Server 8-omgevingen. It-beheerders kunnen data direct op draagbare opslagsystemen opslaan als de uitvoer van replicatie op het bedrijfsnetwerk te lang duurt. Ze kunnen dan later hun data via het vaste netwerk synchroniseren, bijvoorbeeld na kantoortijden of in het weekend.

De Hyper-V Replica-tool biedt compressie en versleuteling. Met de BitLocker-tool is dat ook mogelijk op geclusterde schijven. De connectie tussen servers wordt uitgevoerd met Windows-gebaseerde authenticatie. Met de Hyper-V Replica kunnen virtuele machines (vm’s) worden beheerd en snapshots worden gemaakt. Microsoft zegt dat er migraties met de Live Migration-tool kunnen worden uitgevoerd met gebruik van network interface cards (nic) naar virtuele opslagsystemen, onder andere met fibre channel-technologie.

PowerShell Microsoft’s scriptaal PowerShell is vernieuwd. Windows PowerShell is een taakgestuurde shell bestaande uit een opdrachtregelprogramma en een scripttaal en is speciaal ontworpen voor systeembeheer. Windows PowerShell maakt gebruik van .Net Framework en helpt it-professionals en hoofdgebruikers bij het beheer van het Windows-besturingssysteem en de toepassingen die onder Windows worden uitgevoerd. Via de scripttaal kunnen bepaalde beheertaken bijvoorbeeld automatisch worden uitgevoerd. Het aantal hulpprogramma’s (cmdlets) in Windows Server 8 is uitgebreid van tweehonderd naar 2300.

Hyper-V 3.0

Microsoft Windows Server 8 biedt verder meer ondersteuning aan fysieke en virtuele hardware, aldus Microsoft. Dat is mogelijk dankzij Hyper-V 3.0, dat gebruikt maakt van het vhdx-formaat voor virtuele opslagomgevingen. Een Windows Server 8-omgeving ondersteunt 160 processors, processor cores en schijven met meer dan 2 TB aan geheugen. Virtuele machines van Windows Server 8 (vm’s) ondersteunen 32 processors en 512 GB aan geheugen. Hyper-V clusters kunnen 63 nodes (extra hardware apparatuur) beheren. Elke node heeft dan vierduizend virtuele machines (vm’s), dat zijn 252.000 vm’s in totaal.

Microsoft wil nog geen officiële datum geven wanneer Windows Server 8 wordt geïntroduceerd. Leden van MSDN kunnen nu de Windows Server Developer Preview downloaden en testen.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content