Microsoft-topman ziet in tablet geen blijver

© Microsoft
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Craig Mundie plaatste vraagtekens bij tablets.

“Ik weet niet of de categorie van tablets met groot scherm een blijver is of niet”, zo plaatste Craig Mundie, chief research and strategy officer van Microsoft, vraagtekens bij tablets.

Mundie sprak op een lunch van de Committee for Economic Development of Australia, waarover de krant The Sydney Morning Herald bericht. Hij ziet een groot onderscheid tussen ‘mobiel’ en ‘draagbaar’. “Mobiel is iets dat je wilt gebruiken terwijl je op pad bent. Draagbaar is iets dat je eerst verplaatst en dan pas gebruikt. Beide categorieën zullen wat op elkaar botsen, dus vandaag zie je tablets en pads en andere dingen die in die tussenruimte gaan leven. Persoonlijk weet ik niet of die ruimte zal blijven bestaan of niet.”

De Microsoft-topman ziet vooral veel in de smartphone als ‘allerpersoonlijkste computer’. De laptop doet daarentegen dienst als ‘draagbare bureau’. De tablet lijkt daar volgens hem wat tussen te vallen. De twijfels die Mundie uit, staan in schril contrast met wat Steve Jobs van Apple verkondigt over zijn iPad: dat tablets deel uitmaken van het post-pc-tijdperk. Ook analistenkantoor Gartner paste daarrond onlangs zijn mening aan: tablets zijn stilaan pc-vervangers aan het worden, klinkt het daar.

Mundie’s mening verklaart in elk geval waarom Microsoft met zijn besturingssysteem Windows voorlopig niet echt heel aanwezig is in de tablet-wereld. Meer nog: hij is ervan overtuigd dat de eigenlijke opvolger van de (desktop-)pc de kamer zelf is. “Dat, in plaats van te denk dat computer gewoon iets op je bureau is waar je voor moet gaan zitten, in de toekomst eigenlijk de hele kamer de computer is en je er gewoon in stapt.” Mundie verwijst hiermee naar de succesvolle Kinect-technologie (bewegingsherkenning) die Microsoft voor zijn gamesplatform Xbox lanceerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content