Microsoft trekt binnenkort de stekker uit Windows Server 2003

. © web

De ondersteuning voor Windows Server 2003 stopt binnenkort. Bedrijven die het besturingssysteem nog gebruiken denken best na over een upgrade.

Net zoals bij het einde van Windows XP blijft ook Server 2003 gewoon functioneren. Maar Microsoft brengt na 14 juli geen securityupdates meer uit voor het systeem waardoor het platform op termijn makkelijker te misbruiken valt door hackers. Ook is er geen ondersteuning meer voor externe toepassingen.

Windows Server 2003 blijft ondanks zijn beëindiging wel populair. In ons land schat Microsoft dat er nog zo’n veertigduizend oude edities draaien, komende van 73.000 acht maanden geleden. Wereldwijd zou WS2003 (volgens CBC, dat cijfers van Microsoft citeert) goed zijn voor veertig procent van alle Windows Servers.

Zijn er redenen om niet te upgraden? Ja: een migratie brengt altijd een zeker risico met zich mee en betekent sowieso een extra investering in nieuwe software. In veel gevallen draait de serversoftware ook op oudere hardware, waardoor een upgrade van de software ook extra hardwarekosten met zich meebrengt. Al is niet upgraden op termijn zeker geen oplossing, want zonder beveiligingsupdates wordt de software op termijn een schietschijf voor hackers.

Wie binnen de Microsoft-familie wil upgraden en rekening moet houden met beperkte hardware, kan kiezen voor Windows Server 2008 R2. Deze versie wordt ondersteund tot 14 januari 2020. Het nieuwere Windows Server 2012 R2 krijgt updates tot 1 oktober 2023. Op deze pagina legt Microsoft zelf de voornaamste verschillen uit, denk maar aan ondersteuning voor virtualisatie, dat in 2003 nog in zijn kinderschoenen stond.

Serverwerpen

Wie door de upgradecyclus zijn server aan de deur moet zetten kan er overigens nog iets leuks mee doen: Op 21 mei organiseert Tech Data samen met Microsoft en HP het Belgisch kampioenschap serverwerpen in Groot-Bijgaarden, een ludiek event om de stopzetting in de kijker te zetten.

Het werpen zelf gebeurt weliswaar met een dummy toestel. Maar Tech Data voorziet ook een container waar je je echte server ter recyclage kan achterlaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content