Microsoft trekt de open source-kaart met .NET Foundation en Roslyn

Met de .NET Foundation lanceert Microsoft een nieuw initiatief waar alle openbron .NET-projecten terecht kunnen. Ook project Roslyn valt er onder.

Met de .NET Foundation lanceert Microsoft een nieuw initiatief waar alle openbron .NET-projecten terecht kunnen. Ook project Roslyn valt er onder.
“Het is een geweldige tijd om .NET developer te zijn”, zo begint Anders Hejlsberg, Technical Fellow bij Microsoft, aan zijn uiteenzetting. Eerder die dag maakte hij zelf Roslyn openbron als een van de 24 bijdragen van de nieuwe foundation. Roslyn is het .NET Compiler platform en het project om Visual Basic en C# te herschrijven. Andere projecten komen onder meer van Xamarin.

Wat we concreet mogen verwachten kan Microsoft zelf niet kwijt. “Het is dag één van de .NET Foundation, dus we weten zelf niet hoe het gaat evolueren en welke projecten we mogen verwachten. Maar de foundation kan wel helpen om bepaalde projecten zichtbaarheid te geven en te ondersteunen” legt Hejlsberg uit.

Deze 24 zitten meteen in de .NET Foundation
.NET is met 1,8 miljard actieve installaties en zes miljoen professionele developers van strategisch belang voor Microsoft. Maar het ontwikkelaarslandschap is versplinterd en vandaag zijn er verschillende toestellen die op verschillende platformen draaien. De bedoeling is om meer een stem te geven aan de ontwikkelaarsgemeenschap, die moet op zijn beurt met .Net zowel binnen als buiten Microsoft-omgevingen kunnen ontwikkelen.

Wel verwacht Microsoft niet dat het met de oprichting alles van .Net zal kunnen verzamelen. “We hopen natuurlijk op een vlot ecosysteem van programmeertalen. Maar we gaan er niet van uit dat alles onder de .NET Foundation zal terechtkomen. Er gaan altijd uitzonderingen zijn en we weten zelf niet hoe het zal uitdraaien. Maar we mikken wel op een groter engagement van de community rond welke onderdelen en functies worden uitgewerkt en waar de focus zal liggen.”

Al wil dat niet zeggen dat Microsoft afstand wil nemen van .NET. “De investering van Microsoft als bedrijf in .Net en de gemeenschap errond is enorm. Ook met wat we vandaag doen investeren we actief in .NET met native code en het openbron maken. (…) We willen cross platform zijn en we willen aan ontwikkelaars een nuttige omgeving bieden. Mensen moeten hun apps kunnen laten draaien op elke mogelijke formfactor.” Aldus Hejlsberg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content