Microsoft verzet zich tegen Amerikaanse bemoeienis op Europese servers

© Thinkstock

Microsoft bijt van zich af om te voorkomen dat het in Europa bewaarde e-mails moet overhandigen aan de Amerikaanse overheid. Er zijn alternatieven maar de VS vindt het praktischer als het zijn zin mag doen.

Een e-mail op een Ierse server van Microsoft. Daar draait het verzoekschrift van de VS om. Die wil toegang tot de berichten in het kader van een zaak rond drugsmokkel. Maar Microsoft verdedigt zich door te zeggen dat de e-mail in kwestie wordt beschermd door de Ierse en Europese privacywetten. De rechter besliste in juni dat de beheerder (Microsoft) en niet de locatie (buiten de VS) van belang is en daar gaat Microsoft nu tegen in beroep.

Het verzet van Microsoft wordt gesteund door een hoop technologiebedrijven die zich uitspreken voor een redelijke houding van de Amerikaanse overheid. Als de VS toegang kan eisen tot elk stukje digitale informatie beheerd door Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft, Google, Apple, Cisco of anderen, dan veroorzaakt dat conflicten met lokale privacy- en databeschermingswetten.

In een getuigenis om Microsoft te steunen, lieten Cisco en Apple eerder al weten dat de kans bestaat dat er buitenlandse sancties tegenover Amerikaanse bedrijven op gang komen. Zij suggereren dat de VS bilaterale afspraken maakt met landen over data-uitwisseling. Maar dat vindt de overheid niet erg praktisch schrijft Ars Technica. Vermoedelijk omdat soevereine staten niet zomaar gegevens willen vrijgeven aan de VS.

Wat als het in de VS gebeurt?

Voor de rechtbank maakte Microsoft een opmerkelijke vergelijking. Stel dat een Amerikaanse journalist gevoelige info bewaart in een kluis van het New Yorkse filliaal van Deutsche bank, de Duitse politie eist vervolgens zonder verdere afspraken dat het document via de loper uit de kluis wordt gehaald door de bank en aan de Duitse politie wordt overhandigt. Mocht zoiets gebeuren dan zou de Amerikaanse overheid furieus reageren.

Microsoft’s General Council, Brad Smith, legt zijn betoog uit in een blogpost. De VS heeft nu tot 9 maart om te reageren op de argumenten van Microsoft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content