Microsoft voert strijd tegen piraterij op

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In navolging van Windows, wordt nu ook Office onderworpen aan een strengere licentiecontrole.

In navolging van Windows, wordt nu ook Office onderworpen aan een strengere licentiecontrole.

Vanaf 27 januari verspreidt Microsoft via zijn updateservers een tooltje dat controleert of de op een pc geïnstalleerde versie van Office wel perfect legaal is. Office Genuine Advantage (OGA) wordt als een vrijwillige download verspreid, en moet de eindgebruikers vooral sensibiliseren en bewust maken van het piraterijprobleem.

“Maar liefst veertig procent van de gebruikers van een illegale versie, weten niet eens dat hun versie niet legitiem is,” zegt Michael Kögeler, general manager consumer & online bij Microsoft Belux. Een deel daarvan komt op rekening van malafide handelaars of de professionele piraterij, maar dikwijls zijn het toch de ‘computerkenners’ uit de familie of vriendenkring die bij wijze van vriendendienst snel een Office-versie installeren bij oma, opa of de buurman.

Met het OGA-tooltje worden zij er vriendelijk op gewezen dat ze maar beter kunnen overschakelen naar een legale versie. Overigens wordt de functionaliteit van een als illegaal gedetecteerde versie, niet automatisch gereduceerd of onklaar gemaakt. “Dat lijkt ons voorlopig ook niet nodig”, zegt Vincent Cornet, anti-piracy manager bij Microsoft BeLux die er nog de nadruk wil op leggen dat het niet de bedoeling is om mensen op basis van dit tool te penaliseren. “Het is overigens wettelijk verboden om de op deze manier verzamelde data te gebruiken voor een rechtszaak”, aldus nog Vincent Cornet.

Wie trouwens via facturen en cd’s kan bewijzen dat hij in eer en geweten een officiële versie van Office gekocht heeft, maar naderhand opgelicht blijkt, krijgt van Microsoft een gratis versie in de plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content