Microsoft volgt alles wat u doet in Windows 10
Heeft u Windows 10 al gedownload? Dan volgt Microsoft tot in de kleinste details wat u doet met de nieuwe software. Maar voor u moord en brand schreeuwt: Apple en Google doen dat al veel langer, én er valt een mouw aan te passen.
Intussen draaien al meer dan 14 miljoen toestellen op Windows 10. Maar zoals de meesten onder ons zal allicht ook u de privacyverklaringen niet hebben doorgenomen voor u de software definitief binnenhaalde. Jammer, want zoals blijkt uit het 45-pagina’s tellende document, houdt Redmond voortaan wel erg veel persoonlijke data bij.
Microsoft kijkt mee vanaf het moment dat een Windows 10-account gecreëerd wordt. Uiteraard verzamelt het bedrijf je naam, je contactgegevens en je kredietkaartnummers, maar de software graaft ook heel wat dieper.
Zo houdt Windows 10 zorgvuldig bij wat je opzoekt op Bing, en wat je allemaal vraagt aan de digitale assistent Cortana. Het besturingssysteem doorzoekt je mails en de apps die je gebruik, net als de content in je private folders. Voorts houdt Microsoft ook nauwgezet alle woorden bij die je intikt, volgens het bedrijf om je een beter en gepersonaliseerd woordenboek te kunnen aanbieden.
Het probleem is dat Microsoft al die data niet noodzakelijkerwijs binnen de eigen muren houdt. Om gepersonaliseerde reclame te kunnen tonen moet er immers heel wat informatie uitgewisseld worden met/verkocht worden aan adverteerders. Daartoe stelt Microsoft per gebruiker zelfs een uniek ‘advertising ID’ op, opgevuld met informatie die waardevol kan zijn voor diezelfde adverteerders.
Voor u nu moord en brand begint te schreeuwen: Microsoft volgt met zijn nieuwe privacybepalingen gewoon de markt, want bedrijven als Google en Apple verzamelen al veel langer hopen persoonlijke gegevens om gepersonaliseerde informatie aan te kunnen bieden, en om reclame op maat te kunnen tonen.
Maar diegenen die toch liever paal en perk stellen aan de dataverzameling binnen Windows 10, kunnen via de instellingen van het systeem wel één en ander afsluiten. In het menu met de privacy-instellingen zijn er 13 categorieën (locatie, camera, microfoon, …) waar u uw account wat kan dichttimmeren.
Ook de spraakassistent Cortana, die voorlopig toch geen Nederlands praat, kan eenvoudigweg worden afgezet, en achter deze link kan u de speciale Microsoft-cookies in de nieuwe browser Edge uitschakelen zodat de troepen van Satya Nadella in theorie niet meer kunnen volgen waar u uithangt online.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier