Microsoft voorspelt de paartijd van koeien

Met dit toestel kunnen boeren niet alleen ziektes van koeien voorspellen, het kan zelfs vrij precies de ideale bevructingstijd inschatten. © Pieterjan Van Leemputten

Op Microsoft Build leren we hoe breed moderne cloudtoepassingen gaan. Zo heeft het bedrijf met zijn clouddiensten een manier gevonden om ziektes van koeien te voorkomen en de ideale bevruchtingstijd te bepalen.

Het verhaal gaat niet zozeer over de koe zelf, maar wel over hoe je met technologie vandaag traditionele sectoren zoals landbouw kan verbeteren. Het project zelf kwam tot stand via een Japanse boer die samen met Fujitsu en Microsoft op zoek ging naar een manier om het gedrag van zijn koeien te voorspellen.

De oplossing was een sensor die de koeien dragen om hun poot, verbonden met wifi. Zo kan de boer gegevens doorkrijgen die, met behulp van predictive analytics in de cloud, vroegtijdig ziektesymptomen kunnen vaststellen, maar ook de ideale tijd voor kunstmatige inseminatie kunnen vaststellen. De term IOC, Internet of Cows springt ons spontaan te binnen.

“We hebben hier 60 tot 70 procent meer succesvolle bevruchtingen”, licht Joseph Sirosh, corporate vicepresident bij Microsoft uit. “Het meet ook beweging, en we weten intussen dat een koe zestien uur voor de ideale bevruchtingstijd veel begint rond te lopen.” Zodra de sensoren dus dat abnormaal gedrag opmerken, weet de boer dat het tijd is om te bevruchten.

Maar het gaat nog veel verder. “We hebben ontdekt dat in de vier uur voor de ideale inseminatietijd de kans groter is op een vrouwelijk kalf, en de vier uur na dat moment zal het hoogstwaarschijnlijk een mannelijk kalf worden. De boer kan dus het geslacht sturen. Maar we kunnen ook tot acht soorten ziektes vroegtijdig herkennen.”

Microsoft heeft weliswaar geen ambities om morgen een landbouwdivisie uit de grond te stampen. Wel wil het bedrijf zo de mogelijkheden van Azure en de Windows ontwikkelomgeving in de kijker zetten. “We doen dit met een app die iedereen kan bouwen op een paar dagen tijd op het platform van Azure, en je meteen globaal kan verspreiden,” klinkt het enthousiast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content