Microsoft voorziet privacyrel in e-mailrechtszaak

- © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Microsoft waarschuwt dat “het hek van de dam” zal zijn als het bedrijf wordt geforceerd om buitenlandse e-mails te overhandigen aan de Amerikaanse overheid.

Met een rechtszaak die woensdag van start ging wil de Verenigde Staten e-mails in handen krijgen die op een Ierse Microsoft-server staan opgeslagen. De Amerikaanse overheid wil de e-mails inzien van een persoon die in Dublin verblijft. Hij zou onderdeel zijn van een onderzoek naar drugshandel. Microsoft weigert die gegevens te overhandigen, omdat de VS geen gerechterlijk bevel in Ierland heeft om aan de data te komen.

De zaak ligt onder een vergrootglas bij de techindustrie en privacyverdedigers. Bijna honderd bedrijven en personen steunen Microsoft in de zaak. Onder andere Apple, Verizon en Cisco staan aan hun kant.

‘Als China dit bij ons zou doen, zou iedereen gek worden’, zegt Joshua Rosenkranz, een advocaat van Microsoft. Rosenkranz waarschuwt dat de zaak de deur openzet voor andere landen om e-mails van Amerikaanse burgers op Amerikaanse servers op te eisen.

Een advocaat van de Amerikaanse overheid stelde dat data van Amerikaanse bedrijven wel degelijk kunnen worden opgevraagd, ongeacht waar dit staat opgeslagen. Hij vergeleek het opvragen van e-mails met het verzamelen van bankgegevens.

De Amerikaanse overheid baseert zich op een wet uit 1986, een periode waarin Microsoft nog lang niet bezig was met het opslaan van gegevens op buitenlandse servers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content