Microsoft waarschuwt voor oplichters aan de telefoon

© Reuters

Softwaregigant Microsoft waarschuwt voor oplichters aan de telefoon. Ze installeren malware op uw computer en laten u betalen om het er weer af te halen.

De oplichters spreken Engels met een Indisch accent. Ze opereren vanuit Azië, maar bellen met een Amerikaans telefoonnummer.

‘De mensen worden opgebeld, vaak door iemand die Engelstalig is,’ legt Kathleen De Waele van Microsoft uit aan Deredactie.be. ‘ Er wordt dan gevraagd om de PC op te starten en dan gaan ze samen met u een aantal stappen doornemen. Intussen wordt er malware op de PC geïnstalleerd. Dan waarschuwen ze dat er iets gaande is met de PC en dat ze daarbij gaan helpen.’

“Zo’n vormen van oplichting zijn niet nieuw, maar momenteel is het probleem weer groot in België”, zegt Kathleen De Waele.

Sommige slachtoffers worden meerdere keren per dag gebeld door dezelfde oplichters. Wanneer u een dergelijk telefoontje krijgt, legt u best gewoon de hoorn neer.

‘Sinds een jaar of drie zien we het fenomeen in Europa opduiken, meestal in landen waar ze goed Engels spreken,’ aldus De Waele. ‘Aan het aantal mails en telefoontjes die binnenlopen, merken we dat de oplichters ons land weer stevig viseren.’

Microsoft beklemtoont dat het zelf nooit naar gebruikers zou telefoneren en raadt de mensen dan ook aan de telefoon meteen neer te leggen. Wie het slachtoffer werd van de oplichters, meldt zich best bij de federale politie. Microsoft weet niet hoeveel Belgen al het slachtoffer werden van de oplichters.

De Waele voegt nog toe dat Microsoft tegen internationaal gecoördineerde misdaden niets kan ondernemen. ‘We kunnen de mensen enkel waarschuwen,’ zegt ze.

Het bedrijf werkt samen met de Federal Computer Crime Unit, die momenteel de klachten verzamelt. ‘We zijn al enkele maanden op de hoogte en hebben in november al eens samen met Microsoft een commmunicatie uitgestuurd,’ klinkt het bij de federale politie. ‘We werken ook samen met Interpol en Europol om de zaak te onderzoeken en plannen op korte termijn een vergadering met Justitie en de operatoren.’ (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content