Microsoft wil internationale afspraken over cyberaanvallen

© REUTERS

Een digitale Conventie van Genève is nu meer dan nodig. Dit zei Microsoft-bestuurder Brad Smith bij de Verenigde Naties in Genève waar hij sprak over het groeiende probleem van nationale cyberaanvallen. Zo meldt The Register.

Tijdens de VN-sessie over internetgovernance-uitdagingen pleitte Smith voor een cyber-equivalent van de Conventie van Genève. De overheden zouden met elkaar moeten afspreken om civiele infrastructuren, zoals het elektriciteitsnet of verkiezingsprocessen, niet aan te vallen. Een kader om het bestaande internationale recht uit te breiden naar cyberconflicten bestaat al in de vorm van het Tallinn-handboek.

Ook moeten nationale staten beloven geen intellectueel eigendom te stelen, vindt Smith. De Microsoft topman benadrukte dat IT-bedrijven neutraal moesten zijn in cyberconflicten en hun klanten moeten helpen, waar ze zich ook mogen bevinden.

Smith kaartte ook de droevige toestand van IoT-beveiliging aan. Daarna stelde hij dat technologiebedrijven en de overheid een belangrijke rol spelen hebben bij het beteugelen van het cyberaanvallen op andere naties, zoals rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen en aanvallen op het SWIFT-banknetwerk en digitale valuta-uitwisselingen, vermoedelijk door eenheden van Noord-Koreaanse inlichtingendiensten. Smith beschuldigde ook eerder Noord-Korea van de WannaCry ransomware-aanval.

Vlak na die aanval pleitte Smith er in een blogpost voor dat de cyberwereld dezelfde regels moet toepassen als in de fysieke wereld rond wapens.

In samenwerking met Dutch IT-channel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content