Microsoft zet NSA een hak met Duits datacenter

Pieterjan Van Leemputten

Met een Datacenter op Duits grondgebied wil Microsoft tegemoet komen aan de zorgen van Europese klanten. Via een speciale samenwerking met Deutsche telekom ontsnapt het zo aan Amerikaanse bemoeienissen.

Het datacenter, dat eind 2016 zijn deuren opent, bestaat uit twee delen en wordt beheerd door T-Systems, een dochter van Deutsche Telekom. Volgens de Financial Times worden de gebouwen enkel gebruikt om data van Europese klanten te bewaren. Al wordt er wel een meerprijs gevraagd voor het bewaren van gegevens.

Een Amerikaanse bedrijf dat een Europees datacenter opent is niet nieuw. Maar de constructie met een dochter van Deutsche Telekom is een belangrijk detail: dat zorgt er immers voor dat de Amerikaanse overheid niet zomaar van Microsoft kan eisen dat het gegevens vrijgeeft. Een zorg waar veel Europese gebruikers mee zitten, mede door het NSA-schandaal. “We moeten zowel het vertrouwen van onze klanten wereldwijd winnen en tegelijk wereldwijd kunnen opereren”, legt ceo Satya Nadella uit aan de Financial Times.

Microsoft maar ook andere Amerikaanse bedrijven zitten in de lastige situatie dat ze enerzijds onderhevig zijn aan Amerikaanse wetgeving. Maar anderzijds komt een groot deel van hun klanten en omzet uit het buitenlands en zij zijn niet opgezet met de manier waarop de VS zomaar toegang tot gegevens kan eisen.

Vandaag loopt er al een rechtszaak tussen de Amerikaanse overheid en Microsoft over toegang tot emails van een Amerikaanse burger die fysiek bewaard worden op een Ierse server van het bedrijf. Het datacenter in Duitsland gaat nog een stap verder door het beheer aan T-Systems over te laten. We moeten daarbij opmerken dat de maatregel zijn effectieve sterkte pas kan aantonen als ook hier een rechtszaak over komt, maar het is alvast een duidelijk signaal dat Microsoft zijn klanten boven de NSA verkiest.

Update 16/11/2015:

T-Systems is, net zoals T-Mobile, een dochteronderneming van Deutsche Telekom. Aanvankelijk stond dit foutief in het artikel maar dit is intussen aangepast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content